ГоловнаСвіт

Бубку запідозрили в причетності до корупційної угоди

До корупційної операції причетні також екс-голова IAAF і екс-президент Всеросійської федерації легкої атлетики.

Бубку запідозрили в причетності до корупційної угоди
Сергей Бубка
Фото: noc-ukr.org

Старшого віце-президента Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) українця Сергія Бубку запідозрили в корупційному зв'язку з сином колишнього голови IAAF Ламіна Діака і екс-президентом Всеросійської федерації легкої атлетики (ВФЛА) Валентином Балахнічовим.

Про це повідомляє La Monde з посиланням на документи.

За інформацією видання, 18 червня 2009 року Бубка переказав $45 тис. офшорній компанії New Mills Investments Ltd. Її бенефіціаром виступає Балахнічов. За день до цього New Mills Investments переказала аналогічну суму компанії Pamodzi Sports, яка належить Папа Массата Діаку - синові колишнього голови IAAF Ламіна Діака.

Балахнічов заявив ТАСС, що Бубка переказав ці гроші для розвитку серії легкоатлетичних турнірів "Зірки жердини", які він проводив у Донецьку. Вони планували влаштувати їх у Росії та інших країнах СНД і Європи.

Папа Массата Діака з грудня 2015 року розшукує Інтерпол. Його звинувачують в участі у великій корупційній схемі. Його батько також причетний до корупційного та допінгового скандалу. Зокрема, Папа Массата Діака підозрюють у підкупі членів МОК, які займалися вибором міста для літніх Олімпійських ігор 2016 року і 2020 року.

У коментарі "Р-Спорту" Балахнічов заявив, що зв'язок переказу грошей Бубкою з проведенням Олімпіади в Ріо-де-Жанейро є нонсенсом, все це вигадала преса.

"Переказ коштів Бубкою ніяк не пов'язане з проведенням Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро. Взагалі дивно думати, що я можу якимось чином вплинути на рішення будь-кого з членів МОК з проведення Олімпійських ігор. Це просто нонсенс. Придумано все спеціально для того, щоб просто нашкодити Сергію Бубці. Ніколи ні я не був пов'язаний з усім цим, ні Бубка", - сказав Балахнічов.

У 2015 році Балахнічов пішов у відставку з поста керівника ВФЛА через декілька позитивних допінг-проб російських легкоатлетів. У січні 2016 року його довічно усунули від спорту.

На арешт Папа Массата Діака прокуратура Франції видала ордер. Його підозрюють у підкупі членів Міжнародного олімпійського комітету (МОК), які займалися вибором міста для літніх Олімпійських ігор 2016 року (право проведення отримало Ріо-де-Жанейро) і 2020 року (право отримало Токіо).

Сергій Бубка - український лекгоатлет, який першим у світі стрибнув вище шести метрів. У 1988 році він став олімпійським чемпіоном зі стрибків із жердиною. З 1999 року він є членом Міжнародного олімпійського комітету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram