ГоловнаСвіт

Іспанія взяла на себе контроль над фінансами Каталонії

Іспанська поліція заарештувала помічника віце-президента Каталонії.

Іспанія взяла на себе контроль над фінансами Каталонії
Фото: tsn.ua

Іспанія взяла на себе контроль над фінансами Каталонії.

Про це повідомляє агентство AFP.

Відзначають, що це зроблено для того, щоб запобігти використанню коштів для референдуму про незалежність, який Мадрид вважає незаконним.

У Каталонії вважають, що такий захід обмежує автономію регіону і ставить під питання виплату тисяч зарплат державним працівникам. "Це повна безвідповідальність. Вони ведуть нас до адміністративного краху", - заявив віце-президент Каталонії Оріольд Хункерас. За його словами, такий крок з боку уряду є "безпрецедентним".

Регіони Іспанії платять податки центральному уряду, а потім отримують квоту на охорону здоров'я, освіту та громадську інфраструктуру.

Каталонія, де живуть близько 7,5 млн осіб, отримує від Мадрида близько €1,5 млрд на місяць для покриття основних послуг.

AFP відзначає, що для Мадрида виплата зарплат приблизно 170 тис. співробітників каталонського регіонального уряду буде непростим завданням.

Також, за даними AFP, було заарештовано помічника Хункераса.

Нагадаємо, на початку вересня парламент Каталонії схвалив проведення референдуму про незалежність, незважаючи на категоричне заперечення Мадрида.

Минулого тижня Іспанія почала розслідування стосовно 700 мерів через референдум у Каталонії.

Напередодні для запобігання референдуму прокуратура Іспанії наказала поліції вилучати виборчі скриньки, брошури та інші матеріали, які можна було б використовувати в забороненому референдумі. В результаті розпорядження поліція в неділю вилучила 1,3 млн брошур і плакатів на підтримку незалежності регіону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram