ГоловнаСвіт

Німеччина розгляне можливість участі в "плані Маршалла для України"

А також інші ініціативи з підтримки реформ в Україні.

Німеччина розгляне можливість участі в "плані Маршалла для України"
Фото: Макс Требухов

Німеччина розгляне можливість участі в довгостроковому плані підтримки України (так званий "план Маршалла для України"). 

Про це Уповноважений з питань країн Східної Європи МЗС Німеччини Андреас Пешке сказав в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua.

"Я думаю, що ми дуже уважно розглянемо цю ініціативу і інші теж", - сказав Пешке.

При цьому німецький дипломат нагадав, що вже зараз існують цілі пакети підтримки реформ в Україні: так звана макрофінансова підтримка України з боку ЄС, транші Міжнародного валютного фонду, а також двостороння підтримка з боку США, Японії та Німеччини.

"І ця фінансова підтримка налічує також багато десятків мільйонів євро. Ну і наше завдання полягає в тому, щоб стежити за тим, щоб усі ці кошти, спрямовані на співпрацю, використовувалися ефективно, заради підтримки економіки і реформ в Україні. Ми будемо направляти всі зусилля на те, щоб підвищувати саме ефективність і збільшувати підтримку в нашій співпраці", - сказав дипломат. 

"Сподіваюся, що я не відкрию вам таємниці, якщо скажу, що навряд чи знайдеться в світі ще якийсь керівник держави чи уряду, з яким би наша федеральний канцлер Анґела Меркель говорила по телефону частіше, ніж з президентом України Порошенком. Уже це є певним прикладом того, як і наскільки інтенсивними є відносини між Німеччиною і Україною. І власне наш двосторонній пакет підтримки України є одним із найбільших у світі", - додав Пешке.

Як відомо, проект "плану Маршала" для України, який пропонують схвалити Євросоюзу, розрахований на 10 років і в середньостроковій перспективі (2018-2020 роки) передбачає виділення по $5 млрд на рік. Кошти підуть на інфраструктурні проекти, напрямки енергоефективності, цифрової економіки. Конференцію донорів для фінансування проекту планують провести в лютому-березні 2018 року.

Резолюцію про розробку "Плану Маршалла" для України схвалила 31 березня 2017 року Європейська народна партія (ЄНП). Проект буде представлений на саміті "Східного партнерства" в листопаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram