ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Сербії відкрила гей-парад у Белграді

Ще кілька років тому проведення гей-параду в Сербії було немислимо.

Прем'єр-міністр Сербії Ана Брнабіч приєдналася до учасників гей-параду, який пройшов у неділю в Белграді. Також у заході, що відбувся під посиленою охороною поліції, взяли участь ще два члени уряду країни та мер столиці Сініша Малі.

41-річна Ана Брнабіч, яка була призначена на посаду прем'єр-міністра в червні цього року, не приховує, що є лесбіянкою. "Представники сербського уряду тут заради всіх громадян країни, як для більшості, так і для всіх меншин", - цитує прем'єра RFI.

Фото: EPA/UPG

Захід під назвою "Парад гордості" відбувся в центрі сербської столиці. Учасники пройшли ходою від Майдану Славія до Площі Республіки. Уперше в балканській країні в ньому беруть участь представники уряду. 

Під час ходи ЛГБТ-активісти озвучили свої вимоги до влади країни. Вони просять ухвалити закон про одностатеві союзи, також про реформу системи освіти - вилучення з підручників усього, що може розцінюватися як дискримінація ЛГБТ-спільноти. Згідно з опитуванням, проведеним 2015 року, 40% сербів досі вважають, що гомосексуалізм - це хвороба.

Гей-парад охороняли 2000 поліцейських. Це наполовину менше, ніж на такому самому заході рік тому. "Ще кілька років тому проведення гей-параду було просто немислимо. А через кілька років буде абсолютно нормальним відкрито говорити в суспільстві на теми, які сьогодні вважаються табу", - розповіла Ана Брнабіч в інтерв'ю сербській газеті "Політика".

2001 року, під час першого гей-параду в Белграді, поліції довелося стріляти в повітря, щоб розігнати скінхедів і націоналістів, які закидали камінням його учасників. 2010 року гей-парад у сербській столиці закінчився зіткненнями учасників з поліцією, понад 100 чоловік були поранені. Після цих зіткнень гей-парад у Белграді не проводився три роки поспіль. З 2014 року всі подібні заходи відбуваються в Сербії під посиленою охороною поліції.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram