ГоловнаСвіт

У Кишиневі проходить мітинг правої опозиції

Учасники акції вимагають скасування закону про перехід до змішаної системи проведення парламентських виборів.

У Кишиневі проходить мітинг правої опозиції
Антиправительственный протест в Кишиневе (архивное фото)
Фото: EPA/UPG

У неділю в Кишиневі проходить акція протесту правої опозиції.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У сквері перед будівлею парламенту Молдови зібралося кілька тисяч осіб. Вони приїхали з різних районів республіки, щоб вимагати скасування прийнятого влітку закону про перехід до змішаної системи проведення парламентських виборів.

Мітинг організований Радою Великих Національних Зборів - органу, створеного під час протестів 2015 року опозиційними партіями "Платформа DA", "Дія і солідарність" (PAS) і Ліберально-демократичною партією Молдови (ЛДПМ).

Організатори маніфестації закликали до мирних дій. Вони заявили, що самі забезпечать громадський порядок. Водночас на місці присутні сотні поліцейських, які вибудували кордон між мітингувальниками і будівлею парламенту.

Мітинг триває вже кілька годин. За цей час учасники протесту прийняли резолюцію, в якій зажадали заборонити в'їзд до країн Євросоюзу президенту Молдови Ігорю Додону і олігархові Владу Плахотнюку, а також заарештувати їх рахунки. Учасники мітингу також вимагають "демонополізації ЗМІ, деполітизації суспільного телебачення Moldova-1 і надання ефірного часу представникам опозиційних партій, що користуються реальною підтримкою народу".

У прийнятій резолюції вказується також на необхідності "публікації другої доповіді компанії Kroll про результати розслідування крадіжки 1 млрд євро з банківської системи, повернення грошей, покарання винних і скасування закону, згідно з яким гроші повертатимуть за рахунок громадян".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram