ГоловнаСвіт

Юнкер оголосив про початок глибокої реформи ЄС

Голова Єврокомісії закликав зробити ЄС більш інклюзивним.  

Юнкер оголосив про початок глибокої реформи ЄС
Жак-Клод Юнкер
Фото: EPA/UPG

Голова Європейської комісії  Жан-Клод Юнкер 13 вересня виступив у Європарламенті зі щорічним зверненням "про стан Союзу".

Про це повідомляє  "Європейська правда"

У своєму зверненні Юнкер заявив про створення нових керівний посад (президент ЄС, який обирається громадянами, і міністр фінансів), розширення Шенгену й обов'язковості переходу на євро, зміну принципів голосування і створення органів контролю, а також про ініціативи, які опосередковано стосуються України.

Також Юнкер визнав необхідність розширення ЄС на Балканах, але виключив членство Туреччини в доступній для огляду перспективі. Крім того, голова Єврокомісії наполягає на створенні оборонного союзу, який буде існувати паралельно з НАТО. Він також наголосив, що 29 березня 2019 року Великобританія точно перестане бути членом ЄС.

За словами Юнкера, "економіка в країнах ЄС відновлюється вже п'ять років поспіль, і тепер відновлення охопило всі без винятку країни-члени". "Рівень безробіття - найнижчий за останні дев'ять років. За десятиліття після початку кризи Європа нарешті приходить до норми", - заявив голова ЄК.

Політик нагадав, що в березні Єврокомісія представила Білу книгу про майбутнє Європи, яка містить п'ять сценаріїв того, яким може постати ЄС 2025 року. "Відтоді ці сценарії обговорювали, досліджували, іноді розривали на шматки", - зазначив він, додавши, що пропонує "своє бачення, так би мовити, "шостий сценарій".

Юнкер наголосив, що в його сценарії є три принципи, які завжди мають залишатися в основі ЄС - свобода, рівність і верховенство права. При цьому він зазначив, що в Союзі всі рівні й не може бути громадян другого сорту, так само як і працівників другого сорту - тобто всі країни повинні мати рівний доступ до медицини й отримувати однакову плату за ту саму роботу. "Абсурдно, що в нас є спільний орган контролю за дотриманням банківських стандартів, але немає загального органу з праці. Ми створимо такий орган, - заявив голова ЄК.

Дипломат також закликав зробити ЄС більш інклюзивним. "Якщо ми хочемо посилити наші зовнішні кордони, ми маємо негайно відкрити Шенгенську зону для Болгарії та Румунії. Хорватія також повинна стати повноцінним членом Шенгенської зони, щойно буде відповідати всім необхідним критеріям", - пояснив Юнкер.

За його словами, євро зможе об'єднати континент, тільки якщо стане чимось більшим, ніж "валюта групи країн". "Євро замислювалося як єдина валюта всього Євросоюзу. Усі, за винятком двох країн-членів (Великобританія і Данія, за умовами членства в ЄС), мають приєднатися до єврозони, тільки відповідати всім вимогам", - зазначив він, додавши, що всі країни- члени також мають приєднатися до Банківському союзу.

"Якщо ми хочемо стабільності серед країн-сусідів, ми повинні надати надійні гарантії членства для Західних Балкан. Зрозуміло, що за нинішньої Єврокомісії (до 2019 року) ЄС не отримає нових країн-членів, жоден із кандидатів не готовий до цього. Але надалі Європейський Союз буде в складі понад 27 країн-членів. Пріоритетом для країн-кандидатів мають бути верховенство права, правосуддя та фундаментальні права. Усе це виключає можливість приєднання Туреччини до ЄС у найближчому майбутньому, адже Туреччина вже тривалий час рухається в протилежному від Євросоюзу напрямку", - заявив Юнкер.

Голова Єврокомісії також заявив про необхідність створення сильнішого спільного ринку, а також економічного і монетарного союзу. Для цього, пояснив він, потрібен європейський міністр з економіки та фінансів. "Роль міністра з економіки та фінансів має зайняти єврокомісар з питань економіки і фінансів, який повинен бути також віце-президентом ЄК і головувати на засіданнях Єврогрупи", - пояснив політик.

Як випливає зі звернення Юнкера, ЄС також має стати сильнішим у боротьбі з тероризмом, швидше затверджувати рішення в питаннях зовнішньої політики, а також приділяти більше уваги питанням оборони. "До 2025 року ми маємо створити повноцінний Європейський оборонний союз. Він нам потрібен. І НАТО хоче цього", - запевнив політик.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram