ГоловнаСвіт

Росія випробує свої новітні винищувачі в Сирії

Російські екіпажі МіГ-29СМТ виконують завдання з дорозвідки місцевості й іноді долучаються до виконання бойових завдань.

Росія випробує свої новітні винищувачі в Сирії
МиГ-29

Міноборони Росії перекинуло на авіабазу Хмеймім (Латакія, Сирія) чотири новітні винищувачі МіГ-29СМТ, поставлених відомству однойменної корпорацією в грудні 2015 року.

За даними "Коммерсанта", машини відправлені в регіон для того, щоб надати практику максимальній кількості льотчиків, а також обкатати літак у бойових умовах.

Відзначають, що напередодні з'явилися перші підтвердження присутності МіГ-29СМТ у Сирії. У фотозвіті Міноборони РФ, опублікованому на офіційному сайті в рамках прес-туру російських і іноземних журналістів до Сирії, з'явилася фотографія винищувача цього типу. За словами джерел "Коммерсанта" в органах військового управління, ця машина була перекинута в Хмеймім минулого тижня з 116-го Навчального центру бойового застосування 185-го Центру бойової підготовки та бойового застосування винищувальної авіації ВКС РФ (аеродром Приволзький, Астрахань). Разом з нею звідти ж прибули три аналогічні МіГ-29СМТ.

Зараз МіГ-29СМТ є новітніми літаками, що їх серійно виготовляє корпорація "МіГ" і, мабуть, останніми з військових новинок, які досі не задіяні в операції "Відплата", відзначає видання. До 2014 року в розпорядженні військових було 28 таких машин. Вони дісталися їм після відмови Алжиру в 2008 році прийняти ці літаки через претензії до якості. Згодом вони всі пройшли дефектацію, ремонт і доопрацювання під вимоги ВВС РФ, після чого корпорація "МіГ" отримала замовлення ще на 16 машин (вартістю приблизно 17 млрд рублів). Прибула минулого тижня в Хмеймім четвірка МіГів була передана російським військовим у грудні 2015 року саме за цим контрактом.

За словами співрозмовників "Коммерсанта", близьких до Генштабу ВС РФ, перекидання МіГ-29СМТ у Сирію повинно вирішити відразу декілька завдань. По-перше, екіпажі цих винищувачів повинні отримати бойовий досвід (у травні міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявляв, що його в Сирії отримали 86% льотного складу). По-друге, навіть з урахуванням обкатки літаків під час різних навчань військові хотіли подивитися, як буде поводитися машина і її авіоніка на полі бою.

Наразі, за даними "Коммерсанта", екіпажі МіГ-29СМТ виконують в основному завдання з дорозвідки місцевості, хоча іноді і долучаються до виконання бойових завдань. Відомо, що як мінімум один з МіГів уже здійснював скидання осколково-фугасних авіаційних бомб ОФАБ-500Кр на позиції бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава". Згодом програма випробувань МіГ-29СМТ буде тільки розширюватися: за відомостями "Коммерсанта", військові можуть здійснити також пуски крилатих ракет з лазерним самонаведенням Х-29Л.

Нагадаємо, що в останні дні жертвами російських авіаударів стали близько 50 мирних сирійців.

Раніше, 21 серпня, міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив про фактичне припинення громадянської війни в Сирії. Через два дні після цього Міноборони РФ заявило про знищення всієї хімзброї терористів у країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram