ГоловнаСвіт

Парламент Іраку відкинув план референдуму про незалежність Курдистану

Лідер Іракського Курдистану заявив, що референдум все одно відбудеться.

Парламент Іраку відкинув план референдуму про незалежність Курдистану
Масуд Барзани
Фото: EPA/UPG

Парламент Іраку відкинув план автономного курдського регіону на півночі країни провести референдум про незалежність.

Про це пише "Радіо Свобода"

Депутати також проголосували за те, щоб надати прем'єр-міністру Хайдару аль-Абаді повноваження "здійснювати всі кроки для захисту єдності Іраку" і почати "серйозний діалог" із лідерами Іракського Курдистану. Під час обговорення та голосування депутати-курди вийшли із сесійної зали.

Після цього голосування лідер Іракського Курдистану Масуд Барзані заявив, що референдум, який призначений на 25 вересня і результати якого, за планом, самі по собі не є обов'язковими до виконання, все одно відбудеться.

"Діалог з Багдадом відновиться після референдуму", - сказав він.

За його словами, референдум необхідний, бо всі інші спроби забезпечити права й інтереси курдів провалилися.

Іракський Курдистан за Конституцією Іраку 2005 року, яка встановила федералізацію країни, став автономією в складі Іраку, а на практиці вже з багатьох питань діє, незважаюччи на Багдад.

Плани референдуму про повну незалежність регіону викликали значний опір також в Ірані та Туреччині, де є значні курдські меншини. Крім того, в Туреччині діє збройний сепаратистський рух місцевих курдів. Тегеран і Анкара побоюються, що такий референдум посилить сепаратистські настрої і дії і серед курдів у цих країнах.

Також проти референдуму виступають США і Європейський Союз - там побоюються, що він значно послабить і так нестійкий уряд у Багдаді.

Крім того, і в самому Іракському Курдистані багато хто з його майже п'ятимільйонного населення теж виступає проти референдуму. Противники цього кроку вважають, що референдум може нашкодити боротьбі проти екстремістського угруповання "Ісламська держава" та інших екстремістських груп.

Нагадаємо, наприкінці серпня в столиці Іракського Курдистану відкрили почесне консульство України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram