ГоловнаСвіт

У Франції проходить загальнонаціональний протест проти трудової реформи Макрона

Президент Франції сподівається знизити рівень безробіття. 

У Франції проходить загальнонаціональний протест проти трудової реформи Макрона
Протест рабочих во Франции
Фото: EPA/UPG

У Франції сьогодні оголошено перший день загальнонаціонального протесту проти політики нового президента Еммануеля Макрона.

Про це повідомляє RFI

"Приводом до сьогоднішніх страйків і демонстрацій стала реформа Трудового кодексу, оголошена 31 серпня. На заклик найбільшої французької профспілки ВКТ (CGT) у країні проходить близько 200 маніфестацій, 4000 попереджень про страйки оголошені майже у всіх галузях економіки", - говориться в повідомленні.

Зазначається, що попередження про страйки на знак протесту проти реформи Трудового кодексу оголошені на транспорті, на підприємствах енергетичного сектору, у нафтовій галузі, у ЗМІ, а також у державних установи і навчальних закладах.

Заклики профспілок припинити роботу сьогодні прозвучали в національній залізничній компанії SNCF, в агентстві паризького громадського транспорту RATP, у компаніях Air France і France Televisions, а також на нафтопереробних заводах, у лікарнях, місцевих адміністраціях, університетах і ліцеях.

Компанія SNCF повідомила, що в паризькому регіоні рух приміських поїздів сьогодні забезпечено лише на 50-80%. На високошвидкісних лініях TGV рух буде нормальним. Без перебоїв має працювати і паризьке метро.

Ініціатором першого національного дня протесту проти трудової реформи Макрона стала найбільша у Франції профспілка Загальна конфедерація праці CGT (Confederation generale du travail). Ця ліва профспілка повідомила, що сьогодні в країні намічено понад 200 демонстрацій.

Подробиці нової реформи трудового законодавства були оголошені 31 серпня. Реформа Макрона передбачає подальшу лібералізацію ринку праці. Нові заходи спрощують Трудовий кодекс і збільшують число питань, які будуть регулюватися не законом, а колективними угодами на підприємствах і в галузях економіки. Мета реформи - зробити ринок праці більш гнучким, щоб домогтися зниження хронічно високого безробіття, що становить 9,5% працездатного населення (при середньоєвропейському показнику 7,8%).

Противники реформи трудового законодавства вважають, що зміни не приведуть до створення великої кількості нових робочих місць, а лише посилять нестабільність на ринку праці.

Нагадаємо, що наприкінці серпня Макрон назвав головні пріоритети зовнішньої політики Франції.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram