ГоловнаСвіт

Радбез ООН одностайно схвалив нові санкції проти КНДР

Китай і Росія підтримали внесений США документ.

Радбез ООН одностайно схвалив нові санкції проти КНДР
Заседание Совбеза ООН
Фото: Владимир Ельченко

Рада Безпеки ООН одностайно схвалила розроблену раніше США резолюцію про введення нових санкцій проти Північної Кореї. Навіть Китай і Росія підтримали резолюцію Радбезу ООН у відповідь на шосте поспіль ядерне випробування Пхеньяна, пише Бі-бі-сі.

Новий пакет обмежувальних заходів - дев'ятий за рахунком із 2006 року, коли Північна Корея провела своє перше підземне випробування ядерного пристрою.

Резолюція ООН, ухвалена за ініціативою Вашингтона, передбачає повну заборону на експорт текстильної продукції, обмеження на закупівлю Пхеньяном нафтопродуктів і обмеження імпорту сирої нафти.

США спочатку наполягали на жорсткішому варіанті резолюції, але в підсумку переглянули документ, побоюючись вето з боку Китаю і Росії.

Більш суворий варіант передбачав повне ембарго на постачання нафти в КНДР і заморожування активів північнокорейського керівництва за кордоном.

Постійний представник США при ООН Ніккі Хейлі дала зрозуміти після голосування, що для КНДР ще не все втрачено.

"Ми не прагнемо війни. Північнокорейський режим не пройшов точку неповернення. Якщо Пхеньян погодиться припинити свою ядерну програму, він забезпечить собі майбутнє. Якщо режим доведе, що може жити в мирі", - сказала американський дипломат.

Попередня резолюція щодо КНДР, прийнята в серпні, передбачала заборону на імпорт із КНДР залізної руди, свинцю, вугілля і морепродуктів, заморозку рахунків Банку зовнішньої торгівлі КНДР, а також заборону для північнокорейських морських суден входити в порти.

Зараз же санкції б'ють по текстильній промисловості - другій за величиною статті експорту КНДР після вугілля: 2016 року експорт текстилю приніс економіці КНДР 752,5 млн доларів. Майже весь текстиль - 80 відсотків - КНДР продає Китаю.

Північна Корея відтепер зможе закуповувати не більш ніж 2 млн барелів нафтопродуктів на рік - проти сьогоднішніх 4,5 млн барелів на рік.

На початку вересня Пхеньян заявив про випробування водневої боєголовки. По державному телебаченню було оголошено, що вона вже готова до установки на балістичну ракету.

Експерти поки що налаштовані скептично і кажуть, що підрив ядерного боєприпасу на спеціальному полігоні в ідеальних умовах ще не означає, що у Пхеньяна є ядерна зброя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram