ГоловнаСвіт

Конституційний суд "заморозив" закон про референдум у Каталонії

Ініціаторам сепаратистських законів можуть загрожувати тривалі тюремні терміни і великі грошові штрафи.

Конституційний суд "заморозив" закон про референдум у Каталонії
Фото: tsn.ua

Конституційний суд Іспанії призупинив дію прийнятого парламентом Каталонії закону про референдум з питання про незалежність цього автономного співтовариства. Про це в четвер, 7 вересня, повідомило іспанське агентство EFE, передає Німецька хвиля.

За його даними, суд прийняв до розгляду чотири апеляції, подані урядом Іспанії, які ставлять під сумнів правомочність законів, що регулюють порядок відокремлення цього регіону від решти частини країни.

Влада Іспанії наполягає, що заходи, затверджені 6 вересня каталонським парламентом, порушують конституцію. Дію закону про референдум буде "заморожено" доти, доки Конституційний суд не винесе вердикт за апеляціями іспанської влади.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой Брей, зокрема, вже вимагає притягти до кримінальної відповідальності - за "узурпацію влади і непокору попереднім судовим рішенням" - голови каталонського парламенту Карме Форкаделла і чотирьох членів президії парламенту. Депутатам, які ініціювали прийняття сепаратистських законів, можуть загрожувати тривалі тюремні терміни і великі грошові штрафи.

Уряд Каталонії має намір провести референдум про незалежність Каталонії 1 жовтня. На початку липня в демонстраціях на підтримку незалежності Каталонії взяли участь до 50 тисяч осіб.

Як повідомляли в травні, Каталонія оголосить незалежність, якщо Мадрид заблокує референдум.

Нагадаємо, 9 листопада 2015 року парламент Каталонії проголосує за відокремлення від Іспанії. Однак уже 12 листопада іспанський суд призупинив дію резолюції про незалежність Каталонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram