ГоловнаСвіт

У Гельсінкі відкрили Європейський центр протидії гібридним загрозам

Мета організації - не пряме відбиття атак, а дослідна робота.

У Гельсінкі відкрили Європейський центр протидії гібридним загрозам
Фото: http://www.horoshienovosti.com.ua

У столиці Фінляндії Гельсінкі відкрили Європейський центр протидії гібридним загрозам, створений 12 країнами Європейського Союзу й НАТО.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на портал телерадіомовлення Yle.

Серед засновників Центру - Фінляндія, Швеція, Норвегія, США, Франція, Німеччина, Великобританія, Іспанія, Польща, Естонія, Латвія і Литва. Можливо, що в майбутньому до центру приєднаються й інші країни.

Як раніше заявили представники центру, його мета - не пряме відбиття атак, а дослідна робота. Центр буде також організовувати спільні навчання і покращувати способи обміну інформацією.

"Під гібридними загрозами мається на увазі серед іншого - поширення неправдивої інформації, атаки проти інформаційних систем, а також інші види атак за допомогою сучасних технологій. Це - ворожі дії, націлені на дестабілізацію держави без формального оголошення війни", - наголошується в повідомленні. 

Зазначається, що гібридну небезпеку становлять не тільки різні країни, а й, наприклад, терористичні та злочинні організації. Однак, заступник генерального секретаря НАТО Арндт Фрейтаг фон Лорінгхофен згадав лише одну державу, наголошує портал.

"Росія - одна з головних країн, за якою ми спостерігаємо. Як приклади можна навести анексію Криму, події у Східній Україні та кібератаки проти Демократичної партії США. Росія є одним з головних діячів, але не єдиним", - заявив Фрейтаг.

Нагадаємо, в липні у Фінляндії набрали чинності зміни до законів про територіальне спостереження і кримінального законодавства, згідно з яким військовим без розпізнавальних знаків заборонено в'їзд до країни.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram