ГоловнаСвіт

У Чорногорії назвали головних організаторів спроби держперевороту

Підсудним у справі про путч інкримінують "створення кримінальної організації" з метою підірвати конституційний устрій Чорногорії.

У Чорногорії назвали головних організаторів спроби держперевороту
Фото: pinterest.pt

Двох російських представників спецслужб назвали головними організаторами спроби державного перевороту в Чорногорії

Як повідомляє "Радіо Свобода", відповідну заяву озвучила прокуратура на суді над 14 підозрюваними у справі про путч, який відкрився сьогодні в Подгориці.

Підсудним інкримінують "створення кримінальної організації" з метою підірвати конституційний устрій Чорногорії і перешкодити вступу країни в НАТО. За даними прокуратури, двоє згаданих росіян є оперативними працівниками військової розвідки Кремля. Їх також звинувачують у тероризмі. Чоловіків, яких ідентифікують як Едуард Шішмаков і Володимир Попов, звинувачують в організації та координації спроби заколоту із сусідньої Сербії. При цьому ці громадяни Росії перебувають у розшуку, їх судять заочно.

Судовий процес розпочався 19 липня в Подгориці, але його майже відразу зупинили через те, що захист зажадав усунути прокурорів у цій справі.

Суд у Чорногорії 8 червня підтвердив звинувачення проти 14 підозрюваних у підготовці перевороту. Серед обвинувачених, окрім двох росіян, яких судять заочно, також двоє проросійських опозиційних лідерів Чорногорії - Андрій Мандич і Мілан Кнежевич, дев'ятеро сербів і ще один громадянин Чорногорії.

Андрій Мандич і Мілан Кнежевич підозрюються в організації злочинної групи, яка, за даними прокуратури Чорногорії, планувала влаштувати безлади, захопити держустанови і вбити тодішнього прем'єра Міло Джукановича після закінчення голосування на виборах 16 жовтня 2016 року.

Мандич і Кнежевич називають звинувачення проти них "фікцією".

Росія заперечує свою причетність як держави до цієї спроби перевороту, але активно підтримує місцеві групи, які виступали проти вступу Чорногорії в НАТО.

Чорногорія стала 29 членом НАТО на церемонії у Вашингтоні 5 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram