ГоловнаСвіт

Додон знову заборонив молдовським військовим брати участь у навчаннях Rapid Trident

Молдовський лідер звинуватив уряд у порушенні закону про державну безпеку.

Додон знову заборонив молдовським військовим брати участь у навчаннях Rapid Trident
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Проросійський президент Молдови Ігор Додон призупинив постанову уряду про участь молдовських військових у навчаннях Rapid Trident-2017, які пройдуть в Україні з 7 по 23 вересня.

Про це Додон пише на своїй сторінці в Facebook.

"Відповідно до Конституції Республіки Молдова, прийняв рішення призупинити сьогоднішню Постанову Уряду про участь молдовських військових у військових навчаннях в Україні. Вперше з моменту мого вступу на посаду голови держави прийняв рішення скористатися своїм конституційним повноваженням відповідно до статті 88 частини І Конституції РМ, що передбачає право призупиняти "дію актів Уряду, які суперечать законодавству, до прийняття остаточного рішення Конституційним судом"", - написав Додон.

Він вказав, що, "згідно з Конституцією, Республіка Молдова є нейтральною державою, а молдовські військовослужбовці, повторюю, не повинні брати участі у військових навчаннях, що проводяться під егідою будь-якого військового блоку. Разом з тим, ми не перешкоджатимемо участі молдовських військовослужбовців у миротворчих маневрах під егідою ООН".

"Констатую порушення Урядом положень закону про державну безпеку, ст. 33, частина 3, згідно з якими "участь окремих частин (підрозділів) Національної армії з особовим складом, озброєнням і військовою технікою в спільних військових навчаннях з військовими частинами інших держав поза межами країни затверджується Головнокомандувачем збройними силами", - зазначив голова держави.

На думку Додона, збройні сили, в тому числі міністерство оборони, "перебувають у жалюгідному стані, який можна оцінити як найгірший за весь час існування, завдяки євроуніоністському правлінню з 2009 року і дотепер". Він також вказує, що ці структури потребують докорінного реформування, розвитку їх дієздатності всередині Молдови відповідно до нейтрального статусу, "а ті, хто зруйнував майно, інфраструктуру, продали озброєння і довели їх до подібного стану, будуть притягнуті до відповідальності, зокрема кримінальної".

Нагадаємо, напередодні Додон уже забороняв молдовським військовим брати участь у міжнародних навчаннях в Україні. Уряд Молдови, проте, вирішив домагатися участі молдовських військових у навчаннях Rapid Trident, підкресливши, що через неучасть країна зазнає збитків, а стан армії залишає бажати кращого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram