ГоловнаСвіт

Питання України розсварило претендентів на посаду голови МЗС Німеччини

Лідер німецьких "Зелених" нагадав про недотримання Будапештського меморандуму "великими країнами".

Питання України розсварило претендентів на посаду голови МЗС Німеччини
Кристиан Линднер

Питання анексії Криму та агресії Росії щодо України стало причиною суперечки на теледебатах між лідерами німецьких партій, які проходять в оновлений Бундестаг.

Про це повідомляє DW.

Зокрема, суперечка виникла між головою Вільної демократичної партії Німеччини (ВДП) Крістіаном Лінднером і лідером "Зелених" Джемом Оздеміром - імовірними кандидатами на пост голови МЗС Німеччини.

"У нас із вами жорстка суперечка щодо політики стосовно Росії. З одного боку, ми недостатньо послідовні щодо Росії, у нас є спільні проекти газопроводів. Мартін Шульц пропонує вивести з ФРН американську ядерну зброю на тлі того, що Путін активно озброюється. З іншого боку, у нас занадто мало діалогу з Росією. Тобто ми не залишаємо Путіну жодного шансу вийти з глухого кута. Ми робимо все залежним від питання Криму, хоча всі знають, що це порушення міжнародного права, яке ми не можемо прийняти, неможливо вирішити в короткостроковій перспективі", - заявив Лінднер.

За словами лідера ВДП, Оздемір звинувачує його в тому, що він занадто озирається на Путіна. "Однак наскільки послідовна його позиція з приводу Путіна?" - задається питанням Лінднер. 

Лідер "Зелених" зі свого боку заявив, що виступає "за вільну від ядерної зброї ФРН і вільну від ядерної зброї Європу". При цьому він нагадав "про Будапештський меморандум, згідно з яким великі країни дали загальну гарантію безпеки таким країнам, як Україна". "А Україна добровільно відмовилася від усього свого ядерного арсеналу і вивела його в обмін на гарантії своєї недоторканності", - додав він.

Оздемір також нагадав Лінднеру, що кордони України були порушені, Росія анексувала Крим, а схід України зайняли і дестабілізують російські солдати. "То відмовлятися від ядерної зброї чи ні? - звернувся лідер "Зелених" до свого опонента. - Багато країн скажуть тепер: якщо хочеш покластися на обіцянки США, Росії та інших, то подивися на Україну... Я вважаю правильною загальну політику санкцій ЄС проти Росії".

"Ми не повинні нагороджувати Росію - зокрема, за те, що вона перетворює власну країну на відкриту в'язницю. І, до речі, лібералам також слід знати: Росія намагається масовано втручатися у вибори в Європі", - додав він.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram