ГоловнаСвіт

У Грузії священика посадили на 9 років за замах на секретаря-референта патріарха Ілії II

Розгляд за однією з найбільш резонансних кримінальних справ у Грузії тривав вісім місяців.

У Грузії священика посадили на 9 років за замах на секретаря-референта патріарха Ілії II
Георгий Мамаладзе
Фото: kavkazplus.com

Тбіліський міський суд визнав священика Георгія Мамаладзе винним у підготовці вбивства Шорени Тетруашвілі - секретаря-референта патріарха Грузії Ілії II, і засудив його до дев'яти років позбавлення волі.

Про це повідомляють "Новини-Грузія"

Вирок в одній із найбільш резонансних кримінальних справ у Грузії цього року оголосив суддя Бесик Бугіанішвілі. Сам протоієрей Мамаладзе на засіданні суду не був присутній.

Судовий розгляд у справі про ціанід тривав вісім місяців. На цей період протоієрея позбавили духовного сану і таїнства причастя.

Протоієрея Мамаладзе було заарештовано в Тбіліському аеропорту 10 лютого, коли він прямував до Берліна, в клініку, де проходив лікування Католикос-Патріарх Всієї Грузії Ілія II і перебувало його найближче оточення. Прокуратура стверджувала, що в багажі Мамаладзе виявили ціанід, за допомогою якого він мав намір отруїти "високопоставленого представника патріархії".

Відразу ж після скандального затримання Георгія Мамаладзе журналісти і громадськість кілька днів активно обговорювали версію про спробу отруєння глави Грузинської Православної Церкви Ілії II. Дискусію спровокувала заява головного прокурора Іраклія Шотадзе, який на офіційному брифінгу повідомив, що затриманого священика звинувачують у спробі отруєння "духовної особи вищої ієрархії". Однак пізніше прокуратура уточнила, що мова не про замах на Ілію ІІ, а на секретаря-референта патріарха.

Хоча Шорен Тетруашвілі не є ні духовною особою, ні ієрархом, він користується в патріархії величезним впливом, про що неодноразово вказував у своїх коментарях для преси впливовий представник Синоду - митрополит Чкондідський Петро.

Владика, який відвідував Мамаладзе у в'язниці, впевнений, що протоієрей нікого не планував отруювати, а просто виявився жертвою інтриг у патріархії, за якими може стояти Тетруашвілі.

Спочатку проти Мамаладзе було порушено кримінальну справу за статтею "підготовка умисного вбивства за обтяжуючих обставин із корисливих мотивів або за наймом", що карається позбавленням свобод терміном від 16 до 20 років або довічним ув'язненням.

Потім суддя Бесик Бугіанішвілі перекваліфікував справу і в підсумку Мамаладзе було визнано винним у "підготовці навмисного вбивства", при цьому мотивом було названо помсту. Цей злочин карається позбавленням волі на термін від 7 до 15 років.

Обурення рішенням суду висловив захист священика. Адвокат Георгій Панцулая заявив, що суддя "зґвалтував грузинське правосуддя", а адвокат Михайло Рамішвілі назвав вирок "катастрофою".

"Я можу сказати прямо і без зайвих емоцій. Сьогодні Бесик Бугіанішвілі з корисливих мотивів зґвалтував грузинське правосуддя. Я не зможу сказати нічого іншого", - заявив Панцулая в інтерв'ю телекомпанії "Руставі-2".

"Це катастрофа. Це виходить за всі рамки. З урахуванням того, що, уявіть, кваліфікація змінилася і, відповідно, з 109-ї статті (підготовка умисного вбивства при обтяжуючих обставини з корисливих мотивів або за наймом) спустилися на 108-ту статтю (підготовка умисного вбивства) і замість "користі" виявилася "помста", - сказав Рамішвілі.

Відзначають, що державний обвинувачувач ще не знає, чи буде рішення суду оскаржене у вищій інстанції. За словами одного з прокурорів у справі про ціанід Джарджі Циклаурі, рішення буде прийнято після того, як прокуратура отримає мотиваційну частину висновку.

"Суд визнав Георгія Мамаладзе винним в обох частинах звинувачення. Підкреслюю - як у частині підготовки умисного вбивства, так і в частині незаконного зберігання вогнепальної зброї. Суддя перекваліфікував справу тільки в частині мотиву і визнав його винним у підготовці вбивства з мотивів помсти", - сказав журналістам Циклаурі.

"Я хочу відзначити, що, після ознайомлення з мотиваційною частиною висновку ми приймемо рішення про оскарження, що стосується перекваліфікації. Однак важливо, що було доведено наше звинувачення, що Георгій Мамаладзе планував убивство секретаря-референта патріарха Шорени Тетруашвілі. Підтвердився той факт, що обвинувачений готував убивство людини", - зазначив прокурор.

Нагадаємо, раніше сьогодні повідомляли, що Україна отримала від Грузії запит про екстрадицію Саакашвілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram