ГоловнаСвіт

З М'янми втекли 90 тисяч мусульман-рохінджа

Нобелівського лауреата Аун Сан Су Чжі звинувачують у замовчуванні проблеми нацменшини.

З М'янми втекли 90 тисяч мусульман-рохінджа

87 тисяч представників народності рохінджа, мусульман за вірою, втекли від насильства на заході М'янми в сусідній Бангладеш.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За даними агентства, втечу рохінджа спровокувала ескалація насильства в штаті Ракхайн на заході М'янми більш ніж тиждень тому, 25 серпня. Тоді бойовики-рохінджа атакували десятки поліцейських постів і військову базу. В результаті сутичок загинули близько 400 осіб, більшість з яких - нападники з числа рохінджа.

Влада М'янми заявляє, що веде законну кампанію проти терористів, тоді як самі біженці-рохінджа стверджують, що силовики і представники інших етнічних груп (зокрема ті, які сповідують буддизм) нападали на цивільних мусульман, палили їхні будинки і виганяли зі штату Ракхайн.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch оприлюднила свіжий супутниковий знімок, на якому, за словами правозахисників, видно понад 700 спалених будинків в одному з сіл рохінджа.

Лідер Національної ліги за демократію (НЛД), лауреат Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжіяка в квітні минулого року зайняла в кабінеті відразу чотири міністерські позиції - пост міністра закордонних справ, міністра в адміністрації президента, міністра освіти і міністра у справах енергетики - опинився під серйозним дипломатичним тиском. Західні критики звинувачують її в ігноруванні ситуації з національною меншиною, яка вже тривалий час зазнає переслідувань. 

Насильство довкола народності рохінджа в регіоні періодично спалахує з 2012 року, коли вони вперше стали масовими і спровокували втечу понад 100 тис. рохінджа в табори для внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, в січні повідомляли, що уряд Бангладеш вирішив виселити іммігрантів на затоплюваний острів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram