ГоловнаСвіт

Росія закрила три диппредставництва в США на вимогу американської влади

Перед закриттям американці провели обхід будинків в присутності російських дипломатів.

Росія закрила три диппредставництва в США на вимогу американської влади
Фото: EPA/UPG

Росія виконала вимоги американської влади і закрила три дипломатичних представництва на території США - генеральне консульство в Сан-Франциско, торгове представництво у Вашингтоні і його філію в Нью-Йорку. Про це повідомляє Associated Press з посиланням на заяву Держдепартаменту США.

Перед закриттям диппредставництв провели обхід будинків у присутності співробітників російського посольства. Це зробили, щоб переконатися, що російські дипломати покинули свої робочі місця. Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова в фейсбуці назвала перевірку "обшуком" і "пекельною клоунадою".

"Думали, що зможуть нарешті спровокувати агресію з боку диппрацівників, над якими знущалися дві доби і останні кілька років? Ось цього вони точно не дочекаються. У цьому шапіто ми не беремо участі", - написала Захарова. За її словами, співробітники ФБР збиралися зламати двері, але співробітники диппредставництв самі відчинили.

Нагадаємо, що дипломатичне протистояння між Росією і США почалося ще при минулому президенті США.

Після звинувачень Росії у втручанні в президентські вибори в Америці в минулому році - шляхом хакерських атак, колишній голова Білого дому Барак Обама підписав указ про введення санкцій проти Росії. Серед іншого 44-й президент США наказав закрити російські дипломатичні дачі в Нью-Йорку і Меріленді, які, як стверджували представники попередньої адміністрації, використовувалися спецслужбами РФ для розвідки та збору даних.

Також 29 грудня 2016 року Білий дім оголосив про висилку 35 російських дипломатів з посольства РФ у Вашингтоні та генерального консульства РФ в Сан-Франциско. Такі дії були зроблені у відповідь на "переслідування американського дипломатичного персоналу в Росії співробітниками охорони і поліцейськими".

У липні 2017 надійшла відповідь - Москва постановила значно скоротити число працівників американських дипмісій, до 455 осіб - саме стільки російських дипломатів і співробітників технічного персоналу працюють зараз в США після висилки Вашингтоном частини диппрацівників. Крім того, з 1 серпня російська сторона призупинила використання посольством США всіх складських приміщень на Дорожній вулиці в Москві і дачі в Срібному бору.

31 серпня  американська влада прийняла рішення закрити одне російське консульство, щоб їх кількість в обох країнах була однаковою, а також два консульських об'єкти в Вашингтоні і в Нью-Йорку. Росія залишається власником будівель, але дипломатична діяльність в них не допускається.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram