ГоловнаСвіт

НАТО розглядає 39 варіантів відповіді на порушення Кремлем договору про ліквідацію ракет, - DW

В Альянсі відмовилися офіційно підтвердити існування документа з варіантами реагування на дії РФ.

НАТО розглядає 39 варіантів відповіді на порушення Кремлем договору про ліквідацію ракет, - DW
НАТО
Фото: emigrant-ussr.ucoz.ru

Країни Північноатлантичного альянсу отримали документ, у якому перераховано варіанти реагування в разі порушення Росією договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД).

Про це повідомляє DW. 

За інформацією німецької газети Suddeutsche Zeitung, а також телеканалів NDR і WDR, усього розглядають 39 можливих варіантів. Одним із них є інтенсивніша стратегія ядерного стримування.

Крім того, пропонують збільшити кількість систем раннього виявлення, посилити захист підводних човнів і більш активно задіяти в Європі бомбардувальники B-2 і B-52. Ще однією можливістю названо постійну готовність до дій розміщених у Європі ескадрилій бомбардувальників, здатних скидати атомні бомби, йдеться в документі. Нарешті, автори документа розмірковують над тим, як переконати Росію сісти за стіл переговорів.

Офіційний представник НАТО у відповідь на запит німецьких ЗМІ відмовився підтвердити існування цього документа, однак підтвердив, що всередині Альянсу ведуться дискусії про дотримання договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності і його вплив на політику безпеки НАТО. Підписаний 1987 року безстроковий договір між США і СРСР забороняє виробляти, випробовувати і розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500) і малої (від 500 до 1000) дальності.

США неодноразово звинувачували Росію в порушенні умов договору. Наприклад, у лютому NYT повідомила, що Росія таємно розгорнула крилаті ракети, порушивши договір зі США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram