ГоловнаСвіт

У Франції хімречовини, які можуть використовувати в бомбах, продаватимуть за паспортом

Недотримання нових правил буде каратися штрафом у розмірі до €1500.

У Франції хімречовини, які можуть використовувати в бомбах, продаватимуть за паспортом
Парламент Франции
Фото: polit.pro

У Франції під час придбання хімічних речовин, які потенційно можна використати для створення вибухівки, потрібно пред'являти посвідчення особи і пояснювати, для чого їх використають.

Про це йдеться в указі, прийнятому з метою запобігання створенню саморобних бомб, повідомляє RFI з посиланням на AFP.

"Джерело агентства France-Presse повідомило, що так влада має намір боротися з виробництвом пероксиду ацетону, який часто використовує радикальне угруповання "Ісламська держава", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що відтепер покупці повинні надати посвідчення особи з фотографією. Продавець же повинен зафіксувати дату та місце покупки, спосіб оплати, описати купований продукт, дізнатися, з якою метою його використають, вказати особу покупця і взяти його підпис. Ці дані будуть зберігати в поліції або жандармерії. Недотримання нових правил буде каратися штрафом у розмірі до €1500.

Тож указ робить жорсткішими правила купівлі та перепродажу речовин, які використовують для створення вибухівки. Найпоширеніша з них - ацетон, розчинник, який є основним компонентом пероксиду ацетону.

Джихадистський осередок, що організував теракти 17 і 18 серпня в Іспанії, купив 600 літрів ацетону для створення бомби.

Нагадаємо, що в липні парламент Франції вшосте продовжив режим НП, - до листопада 2017 року. Президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв, що це остання пролонгація надзвичайних заходів.

Нагадаємо, надзвичайний стан було введено у Франції в листопаді 2015 року після терактів у Парижі. Відповідальність за напади взяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава". Надзвичайний стан значно розширив права правоохоронців. Серед іншого, він дозволяє поліції проводити обшуки в приміщеннях без відповідного судового рішення, а також обмежувати свободу зібрань і відправляти підозрюваних під домашній арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram