ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Польщі заявила про право на репарації від Німеччини

"Ми нагадуємо про справедливість і про те, що Польщі належить". 

Прем'єр-міністр Польщі заявила про право на репарації від Німеччини
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло підтвердила, що її країна розраховує на воєнні репарації від Німеччинии.

"Це нагадування про справедливість стосовно нашої країни, яка була жертвою Другої світової війни", - цитує прем'єра "Польське радіо".

Шидло зазначила, що Польща не отримала належної компенсації за завдані їй під час війни збитки. "Ці збитки потім не було нам відшкодовано, а навіть навпаки. Сьогодні, говорячи про репарації, ми нагадуємо про справедливість і про те, що Польщі належить", - заявила глава польського уряду.

Тепер аналітичне бюро польського Сейму працює над експертизою у справі про юридичні можливості отримання компенсації. Завдання бюро - встановити, яким чином і в якій формі репарації можуть бути стягнуті з Німеччини. Крім того, експерти мають з'ясувати, чи вимагали інші країни, що постраждали від нацистської Німеччини під час Другої світової війни, компенсацій за зазнані втрати. Експертиза буде представлена у вересні.

У Берліні наполягають на тому, що питання репарацій вже давно остаточно врегульовано. 1953 року Польща добровільно відмовилася від репарацій з боку Німеччини за збиток, завданий їй у період війни. Ці домовленості мають зобов'язальний характер з погляду міжнародного права, нагадують німецькі політики.

Міністр оборони Республіки Польщі Антоній Мацеревич відкинув ці аргументи. Він заявив, що "колонія, іменована Польською Народною Республікою, відмовилася від частини репарацій, пов'язаних з маріонетковим державою під назвою Німецька Демократична Республіка", а нині польська держава не відмовлялася від того, що їй належить.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram