ГоловнаСвіт

Наплив мігрантів до Британії за рік скоротився на чверть

Після референдуму щодо "брексіту" все менше громадян європейських країн приїжджають працювати на острови. 

Наплив мігрантів до Британії за рік скоротився на чверть
Фото: EPA/UPG

Чистий приплив мігрантів до  Великобританії  за рік скоротився на чверть до мінімального за три роки рівня, передає Бі-бі-сі.

Опубліковані в четвер дані про сальдо чистої імміграції показали скорочення до 246 тисяч за рік (березень 2016 до березня 2017 року). Це, як і раніше, набагато перевищує обіцяні урядом консерваторів 100 тисяч, але відчутно менше, ніж до референдуму щодо "брексіту".

Статистика про міграцію вперше містила точні дані про кількість тих, котрі справді виїхали з країни. Вони розвіяли укорінений міф про студентські візи як ширми для масштабної нелегальної імміграції. З'ясувалося, що 97%  тих, що приїхали вчитися за візами, термін дії яких закінчився до березня 2017-го, вже покинули Великобританію, а в середньому 95% студентів або їдуть по закінченні університету, або отримують право залишитися в країні на інших підставах.

Скорочення сальдо чистої міграції на чверть в основному забезпечили європейці, що виїхали: зі спаду на 81 тисячу за рік 51 тис. припала на громадян ЄС. 

На тлі невизначеності щодо майбутнього статусу європейців у Британії і падіння курсу фунта стерлінгів до євро та інших валют, різко зросла кількість охочих повернутися додому в Польщу, Чехію, Словаччину, Словенію, Естонію, Латвію, Литву й Угорщину.

Найчастіше люди приїжджають до Великобританії на заробітки, випливає зі статистики. Однак тепер у більшості при перетині кордону пропозиція про працевлаштування вже на руках, тоді як число тих, хто приїжджає тільки шукати роботу, неухильно скорочується.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram