ГоловнаСвіт

У Польщі відкрито розслідування проти Леха Валенси

Політика підозрюють у дачі неправдивих свідчень про співпрацю зі спецслужбами.

У Польщі відкрито розслідування проти Леха Валенси
​Лех Валенса
Фото: thefamouspeople.com

У Польщі розпочато розслідування проти колишнього президента країни Леха Валенси.

Про це повідомляє "Польське радіо".

Політика підозрюють у неправдивих свідченнях про співпрацю зі спецслужбами країни. Валенса стверджував, що ніколи не був їхнім співробітником, однак висновок фахівця Інституту судових експертиз і опитування свідків, включаючи колишніх співробітників розвідки, показали, що документи, на підставі яких висувалося звинувачення, написані та підписані рукою екс-президента.

У травні проти Валенси розпочали розслідування за підозрою в публікації секретних документів Управління державної безпеки від 1990 року. Якщо провину політика буде доведено, йому загрожує до п'яти років в'язниці.

Леха Валенсу раніше неодноразово звинувачували у співпраці зі спецслужбами. Перші підозри з'явилися ще в 1990-х, коли виявили документи про "агента Болека", який входив у вищі кола опозиції. У 2000-му суд ухвалив, що доказів того, що Валенса є Болеком, недостатньо. Однак тоді графологи відмовилися проводити експертизу, оскільки їм були доступні лише копії викривальних документів.

Серед документів співробітника під оперативним псевдонімом Болек є в тому числі згода на співпрацю і розписка в отриманні грошей.

Валенса був президентом Польщі в 1990-1995 рр. Про співпрацю політика з УДБ говорив, зокрема, його наступник на посаді голови держави Лех Качинський. Наприкінці 2015 року, після смерті колишнього міністра внутрішніх справ країни Чеслава Кищака, були оприлюднені документи, що зберігалися у нього - вони підтверджують цей факт.

Сам Валенса спростовує свою співпрацю зі спецслужбами комуністичної Польщі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram