ГоловнаСвіт

ООН: КНДР постачала вантажі сирійському центру, пов'язаному з розробкою хімічної зброї

Дві держави-члени ООН перехопили відправлення, призначені для Сирії.

ООН: КНДР постачала вантажі сирійському центру, пов'язаному з розробкою хімічної зброї
Пострадавший от химоружия ребенок
Фото: EPA/UPG

За останні півроку перехоплено два вантажні відправлення з Північної Кореї на адресу сирійського урядового агентства, відповідального за розробку хімічної програми Дамаска.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на конфіденційний звіт ООН про випадки порушення санкцій щодо КНДР.

Доповідь укладена групою незалежних експертів ООН і внесена до Радбезу. При цьому в документі не уточнено, де і коли ці вантажі були перехоплені і що вони містили.

"Комісія розслідує повідомлення про заборонену співпрацю у сфері хімічного, балістичного, ракетного та традиційного озброєння між Сирією і КНДР", - йдеться в доповіді.

У ній наголошено, що дві держави-члени ООН перехопили постачання, призначені для Сирії. Ще одна держава попередила, що вантажі були відправлені в Сирію в рамках договору Дамаска з Торговою корпорацією Кореї з розвитку гірничорудної промисловості (KOMID).

KOMID була внесена Радою Безпеки ООН у 2009 році в "чорний список". Її вважають ключовим експортером обладнання, пов'язаного з ракетним і звичайним озброєнням. Одержувачами, на думку авторів доповіді, були підставні компанії, а вантаж насправді призначався сирійському Центру наукових досліджень. Цей центр з 1970-х років відповідає за розробку хімічної зброї в Сирії, зазначає Рейтер.

У доповіді також сказано, що комісія розслідує використання нервово-паралітичної речовини VХ в Малайзії для вбивства зведеного брата Кім Чен Ина в лютому. Кім Чон Нама вбили в аеропорту Куала-Лумпура 14 лютого: він загинув після того, як жінка накинула йому на обличчя просочену отрутою хустку. У причетності до вбивства влада Малайзії запідозрила декількох громадян КНДР, включаючи співробітників посольства країни.

У сирійському Хан-Шейхуні на початку квітня відбулася хімічна атака з використанням зарину, в результаті якої загинули близько 100 осіб.

Сирія свою причетність до атаки відкидає. Дамаск у 2013 році приєднався до конвенції ООН про заборону хімічної зброї, проте, за даними Пентагону, в Сирії залишаються бойові отруйні речовини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram