ГоловнаСвіт

ІДІЛ фінансує теракти через компанії в Уельсі, - The Sunday Times

За даними ЗМІ, ісламісти замовляли обладнання для терактів у західних країнах через британські компанії.

ІДІЛ фінансує теракти через компанії в Уельсі, - The Sunday Times
Боевики ИГИЛ
Фото: EPA/UPG

Терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) фінансує свої атаки через групу компаній у Кардіффі - столиці Уельсу.

Як пише The Sunday Times із посиланням на документи ФБР, через ці компанії бойовики замовляли обладнання для терактів в Іспанії і для інших атак у західних країнах.

За даними видання, через афілійовані фірми американському екстремістові Мохамеду Елшінаві в Меріленд переказали готівкою "тисячі фунтів". У цій схемі брала участь фірма Ibacstel Electronics у Кардіффі. 2015 року через неї відправили $7,7 тис. на підтримку діяльності Елшінаві, який є прихильником ІДІЛ. Ці гроші, за інформацією видання, були використані для "заподіяння шкоди або проведення терористичної атаки у США".

Також за інформацією The Sunday Times, ІДІЛ відправила в Іспанію безпілотники для спостережень, за допомогою яких терористи встановили "цільові місця розташування". Через фірми в Кардіффі проходили замовлення на "блокування багів (помилок у комп'ютерах - ред.)" і на програмне забезпечення, яке запускає ракети. Як випливає із судових документів, ця поставка була організована влітку 2015 року, її доправили в Мадрид. Однак невідомо, чи залишилося це обладнання в країні і хто отримав це замовлення.

Гроші переказували через фірму Advance Technology Global. Її головою й основним акціонером виступає людина під вигаданим ім'ям Peter Soren. ФБР вважає, що за ним може критися Сіфум Суян - IT-фахівець із Бангладеш. У 2014 році він поїхав зі своєю сім'єю з Уельсу в Сирію воювати за ІДІЛ. Видання стверджує, що його вбили в результаті авіаудару коаліції США в Рацці.

Після реєстрації Advance Technology Global витратила $18 тис. на закупівлю інфрачервоних блоків. Їх виробляє компанія з Канади, яка продає військове обладнання для спостережень. Принаймні три пристрої доправили в офіс компанії в Кардіффі.

Нагадаємо, увечері 17 серпня фургон врізався в натовп людей на вулиці Ла Рамбла в центрі Барселони. У результаті атаки загинули 13 осіб. Відповідальність за теракт узяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава".

Потім у ніч на 18 серпня автомобіль Audi наїхав на пішоходів у Камбрільсі. Постраждали семеро людей, одна з постраждалих згодом померла. Під час перестрілки було вбито п'ятьох учасників атаки в Камбрільсі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram