ГоловнаСвіт

Кремль використовує сервіс знайомств "Мамба" для підвищення явки на виборах

Влада РФ робить усе можливе, щоб підвищити явку на виборах.

Кремль використовує сервіс знайомств "Мамба" для підвищення явки на виборах
Фото: EPA/UPG

Влада Росії вирішила використати сайт знайомств "Мамба", щоб підвищити явку серед молоді на губернаторських виборах. Випущено додаток, що допомагає знайти половинку і разом піти на вибори.

Як повідомляє телеканал "Дождь" із посиланням на джерела, близькі до Кремля, якщо експеримент вдасться, його можна буде використовувати під час президентської кампанії 2018 року.

Служба знайомств "Мамба" випустила додаток під назвою "Разом на вибори" для скачування на iPhone і Android. Дизайн додатка повністю збігається з програмою основного сервісу, а під час запиту технічної підтримки додаток відправляє на сторінку Mamba.ru.

У додатку молодим людям пропонують знайти собі пару, зустрітися в єдиний день голосування на виборах губернатора 10 вересня (проходять у 16 регіонах) і разом проголосувати. Під час пошуку пари дається фотографія "кандидата" і пропонується відповісти на питання: "Підеш з нею (з ним) на вибори?". У разі збігу позитивних відповідей у хлопця і дівчини користувач отримує повідомлення: "Схоже, ми сподобалися одне одному. Ми можемо разом піти на вибори 10 вересня". Після цього користувачі отримують можливість листуватися. Також у додатку можна знайти виборчу дільницю, зручну обом користувачам.

Генеральний директор "Мамби" Андрій Бронецький сказав "Дождю", що запустити такий додаток їм "порадили". На уточнювальні питання, чи була це адміністрація президента або Центрвиборчком, він не відповів, запропонувавши передзвонити наступного дня. ЗАТ "Мамба" через кіпрський офшор на 31% належить Mail.ru Алішера Усманова основним акціонером називає себе група "Фінам".

Ідея розробки такого додатка належить технологам, які співпрацюють з внутрішньополітичним блоком Кремля, розповіли "Дождю" двоє людей, близьких до президентської адміністрації. Пропозиція обговорювалася на нарадах у Кремлі, там вирішили випробувати її на виборах у декількох регіонах, говорить ще одне джерело, яке брало участь в обговоренні.

Такий додаток - частина ініціативи підвищення явки на регіональних і президентських виборах, які обговорюють у Кремлі, пояснюють два інші співрозмовники "Дождя", близькі до Кремля. Джерело в президентській адміністрації підтверджує, що таке обговорення триває. За його словами, якщо додаток добре зарекомендує себе, то його можуть використовувати і для підвищення явки на виборах президента в березні 2018 року.

Політолог Віталій Іванов вважає, що через сервіс знайомств підняти явку неможливо. За його словами, мова йде лише про бажання "заробити" на вирішенні завдання з підвищення явки.

Додаток може допомогти привернути увагу людей до виборів, заперечує політолог Андрій Колядин. Якщо людям будуть твердити: знайдемо роботу разом і підемо на вибори, познайомимося і підемо на вибори і т. д., виникне кумулятивний ефект, зазначає експерт.

Раніше в Кремлі заявляли про бажання домогтися високої явки на виборах президента. За словами джерел "Дождя", близьких до адміністрації президента, там хотіли, щоб у 2018 році за Володимира Путіна проголосувала рекордна кількість виборців. Питання про те, як домогтися максимальної явки, залишалося відкритим, визнавали співрозмовники телеканалу. Для пошуку відповідей на питання президентська адміністрація навіть створила групу експертів, яка мала розробити інструменти підвищення явки. Її роботою керує заступник начальника управління внутрішньої політики Кремля Олександр Харичев.

Як повідомляли раніше в серпні, ЦВК Росії обмежить доступ до відеозаписів з президентських виборів 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram