ГоловнаСвіт

Путін закликав створити "російську Мекку" в Криму

"Тут почалося зміцнення централізованої російської держави".

Путін закликав створити "російську Мекку" в Криму
Национальный заповедник Херсонес Таврический
Фото: vizayalta.com.ua

Президент Росії Володимир Путін, який в черговий раз незаконно прибув в окупований Крим, закликав створити на цій частині території України, в музеї-заповіднику "Херсонес Таврійський" в Севастополі, "російську Мекку".

Про це повідомляє Радио Свобода.

"Тут потрібно створювати русскую, російську Мекку. Справа не в тому, що тут князь Володимир хрестився, а в тому, що після цього тут почалося зміцнення централізованої російської держави", - заявив він, перебуваючи в заповіднику, який входить в список українських об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і після окупації Криму є без міжнародного моніторингу.

За переказами, київський великий князь Володимир Святославич хрестився в 988 році в візантійській колонії Херсонес в Криму, яку він захопив військовим шляхом, а потім хрестив всю свою державу, Русь. Метою було отримати в дружини сестру візантійського імператора, християнку за вірою, яку імператор не хотів віддавати заміж за "варвара". Історичних даних про обставини особистого хрещення київського князя, зокрема про те, чи дійсно воно відбулося в Херсонесі, немає.

Після окупації українського Криму, з урахуванням легенд про хрещення київського князя Володимира в Херсонесі на території сучасного Севастополя, Росія стала називати своїм і самого князя Володимира. Йому в 2016 встановили пам'ятник у центрі Москви, яка виникла більш ніж через 130 років після смерті київського князя.

Крім того, Путін називав "русской" Анну Ярославну, відому в світі як Анна Київська, дочка київського великого князя Ярослава Мудрого (сина Володимира Святославича), яка у 1051 р. вийшла заміж за французького короля Генріха I і стала королевою Франції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram