ГоловнаСвіт

Пакистанська правозахисниця, яка виступала за право жінок на освіту, вступила в Оксфорд

20-річна Малала Юсафзай вивчатиме філософію, політику і економіку.

Пакистанська правозахисниця, яка виступала за право жінок на освіту, вступила в Оксфорд
Малала Юсуфзай
Фото: wikipedia.org

Наймолодша лауреатка Нобелівської премії миру, пакистанська правозахисниця Малала Юсуфзай вступила до одного з найпрестижніших університетів світу - до Оксфорду (Великобританія).

Про це вона написала у своєму мікроблозі Twitter, привітавши всіх випускників, які отримали результати тестів.

20-річна лауреатка Нобелівської премії буде вивчати філософію, політику і економіку в оксфордському коледжі Леді Маргарет-Холл.

Нагадаємо, Малала Юсуфзай стала однією з перших захисниць жіночої освіти в Афганістані, за що отримала кілька нагород і міжнародне визнання. Крім того, у віці 11 років вона почала вести анонімний блог на сайті Служби ВВС мовою урду. Під псевдонімом Гуль Макай вона детально розповідала про життя за режиму талібів, які, серед іншого, забороняють дівчаткам відвідувати школу.

2009 року талібів вигнали із цих місць, але відтоді Малала і члени її сім'ї регулярно отримували від них погрози. У жовтні 2012 року екстремісти-таліби вчинили напад на Малалу через її кампанію підтримки освіти пакистанських дівчат. Вона отримала важке кульове поранення в голову і мало не загинула. Тоді в результаті нападу постраждали ще дві дівчинки.

Після поранення Малалу доправили спеціальним авіарейсом із Пакистану в Британію для операції, після лікування вона залишилася жити в Сполученому Королівстві.

2014 року Малала стала наймолодшою лауреаткою в історії Нобелівської премії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram