ГоловнаСвіт

В Узбекистані скасовано виїзні візи і введено біометричні закордонні паспорти

Нововведення набуде чинності 2019 року.

В Узбекистані скасовано виїзні візи і введено біометричні закордонні паспорти
Узбекистан
Фото: Wikipedia

Президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв підписав указ про скасування оформлення дозвільних стікерів для виїзду за кордон. Цим же указом в Узбекистані запроваджуються біометричні закордонні паспорти, повідомляє Радіо Свобода.

Нововведення набуде чинності з 2019 року.

В указі йдеться, що оформлення стікера, який дозволить виїзд за кордон, "є певним стримувальним фактором для вільного пересування громадян Республіки Узбекистан". Введення закордонного паспорта, своєю чергою, повинно створити "сприятливі умови для населення" і виключити "бюрократичну складову і факти прояву корупції" при оформленні виїзних документів. Раніше повідомлялося, що влада Узбекистану виключає з чорного списку потенційних бойовиків і політичних дисидентів, що було сприйнято як явне послаблення в колишній радянській республіці з жорстким авторитарним режимом.

Західні країни і правозахисники довгий час критикували Узбекистан за порушення демократії та прав людини і звинувачували його в тому, що він застосовував практику встановлення чорних списків для придушення політичного і релігійного інакодумства.

Варто відзначити, що Узбекистан є останньою з пострадянських країн, яка досі не скасувала виїзні візи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram