ГоловнаСвіт

Росія зацікавлена в ескалації конфлікту в Кореї, - думка

У ракетних проектах КНДР провідну роль грали іранські фахівці.

Росія зацікавлена в ескалації конфлікту в Кореї, - думка
Виталий Кулик
Фото: Макс Требухов

Іранські фахівці відігравали провідну роль у розвитку ракетної програми Північної Кореї.

Про це написав директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства (ЦДПГС) Віталій Кулик у тексті "Страх і "ядерний попіл" у Кореї" для LB.ua. 

Як пише експерт, версію про іранських фахівців "сьогодні підтверджують і багато експертів із нерозповсюдження ядерної зброї".

Кулик зазначає: "також є обґрунтовані підозри, що успіх двигуна «Хвасон-14» пов'язаний із підвищенням Росією ставок на Далекому Сході".

Водночас, наголошує директор ЦДПГС, керівництво України, починаючи зі скандалу навколо "Кольчуги", дуже нервово реагувало на будь-яку спробу третіх країн (особливо тих, що знаходяться в списку санкцій) заволодіти стратегічними військовими технологіями. "Упродовж майже 20 років Київ на практиці доводив Вашингтону, що наші турбіни і двигуни не потраплять у Тегеран або в Пхеньян", - зазначає експерт.

На думку Кулика, Росія може постачати озброєння КНДР, хоча раніше Москва підтримала санкції проти Пхеньяна. "Росія зацікавлена в ескалації конфлікту в Кореї, тому що створюється нова точка випробування для Трампа та лідерства США в регіоні", - зауважує експерт.

"Успішні запуски північнокорейських міжконтинентальних ракет провокують Вашингтон на рішучі дії. Американці загрузнуть на Далекому Сході, оскільки конфлікт на Корейському півострові інтернаціоналізований від самого початку. Там надто багато інтересів: Китай, Росія, Південна Корея і Японія, майже вся південно-східна Азія, Австралія та ін. Такий кейс проблем неминуче буде відволікати Вашингтон від проблем в Україні та Сирії", - підсумував голова ЦДПГС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram