ГоловнаСвіт

У Колумбії офіційно завершився півстолітній конфлікт між владою та повстанцями

Зі зданої бойовиками зброї після переплавляння виготовлять меморіали на пам'ять про громадянську війну.

У Колумбії офіційно завершився півстолітній конфлікт між владою та повстанцями
Фото: moe-online.ru

У Колумбії у вівторок, 15 серпня, офіційно завершився понад 50-річний конфлікт між владою і бойовиками ліворадикального повстанського угруповання Революційні збройні сили Колумбії - Армія народу" (FARC), передає Німецька хвиля.

Співробітники ООН, що були  посередником у процесі роззброєння повстанців, отримали від них два останніх контейнери зі зброєю та вибухівкою.

Урочиста церемонія з нагоди закінчення збройного протистояння пройшла в місті Фонсека на північному сході Колумбії. Присутній на заході президент країни Хуан Мануель Сантос назвав 15 серпня "історичним днем для країни".

За словами глави місії ООН в Колумбії Жана Арно, бойовики FARC здали понад 8 тис. одиниць зброї та близько 1,3 млн боєприпасів.

Раніше сторони домовилися, що зброя піде на переплавляння, після чого з металу виготовлять меморіали на пам'ять про громадянську війну в країні, які встановлять в Колумбії, біля штаб-квартири ООН в Нью-Йорку, а також в Гавані, де майже чотири роки йшли переговори між владою і повстанцями. Роззброєння проходило в спеціальних зонах на території Колумбії, де колишніх повстанців готують до повернення до звичайного життя.

У результаті збройного конфлікту між ліворадикалами, правими воєнізованими формуваннями, наркомафією та регулярною армією з початку 1960-х років загинуло близько 260 тисяч людей, ще понад 6,5 млн людей були змушені покинути рідні місця. У 2016 році Богота і FARC досягли принципової згоди про закінчення півстолітньої громадянської війни в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram