ГоловнаСвіт

Польща за три тижні декомунізує понад 900 вулиць

Польська влада виконує закон від 1 квітня 2016 року.

Польща за три тижні декомунізує понад 900 вулиць

У Польщі до 2 вересня місцева влада повинна змінити назви вулиць і об'єктів, як пропагують, зокрема, комунізм.

Про це повідомляє "Польське радіо".

"Інститут національної пам'яті Польщі вибрав 943 вулиці по всій країні, які підпадають під дію так званого закону про декомунізацію. До 2 вересня, згідно з нещодавно прийнятими нормами, органи місцевої влади мають час, щоб самостійно внести зміни в назви вулиць, які пропагують тоталітарні уклади, зокрема комунізм", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають, йдеться про закон від 1 квітня 2016 року про заборону пропаганди комунізму або іншого тоталітарного ладу в назвах будівель, споруд і об'єктів громадського призначення.

"Досі ІНП дав 336 висновків, вказуючи 943 вулиці як такі, що підпадають під дію закону. Органи місцевої влади, в разі виникнення сумнівів, будь-якої миті можуть попросити Інститут національної пам'яті допомогти з перевіркою назви вулиці", - повідомив у понеділок Інститут нацпам'яті.

ІНП нагадує, якщо до 2 вересня цього року органи місцевої влади не змінять назв вулиць, тоді, відповідно до положень, це будуть робити воєводи.

Відповідно до закону, "назви будівель, споруд і об'єктів громадського призначення, зокрема доріг, вулиць, мостів і площ, надані органами місцевої влади, не можуть увічнювати осіб, організації, події і дати, які символізують комунізм чи інший тоталітарний лад, а також іншим способом пропагувати такий лад".

Законом передбачено, що "пропагандою комунізму вважають також назви, які нагадують про осіб, організації, події або дати, які символізують репресивну, авторитарну і несуверенну систему влади в Польщі в 1944-1989 роках".

Нагадаємо, що в липні президент Польщі схвалив закон про знесення комуністичних пам'ятників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram