ГоловнаСвіт

Слідчі пов'язали успіх ракетної програми КНДР з українським заводом

Шість років тому КНДР намагалася вкрасти ракетні технології українського "Південмашу".

Слідчі пов'язали успіх ракетної програми КНДР з українським заводом
Фото: EPA/UPG

Успіх Північної Кореї у випробуваннях міжконтинентальної балістичної ракети, яка, імовірно, здатна дістатися США, став можливим завдяки придбанню на чорному ринку потужних ракетних двигунів, імовірно, з українського заводу, що має історичні зв'язки з російською ракетною програмою.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на експертний аналіз, який містить оцінки американських розвідувальних агентств.

Зазначають, що після низки невдач у випробуваннях ракет, які могли бути спричинені саботажем з боку США, КНДР за останні два роки змінила конструкцію ракет і постачальників деталей, йдеться в дослідженні Майкла Еллемана, експерта з ракет у Міжнародному інституті стратегічних досліджень.

Як відзначає NYT, допомога КНДР з-за кордону помітна ще й тому, що президент США Дональд Трамп дотепер згадував тільки Китай як головне джерело економічної і технологічної допомоги Пхеньяну і ніколи не звинувачував в цьому Україну і Росію. При цьому наголошують, що держсекретар США Рекс Тіллерсон раніше згадував і Китай, і Росію як "рушійні економічні сили" КНДР.

Аналітики, які досліджували фотографії нових ракетних двигунів КНДР, дійшли висновку, що їхнім джерелом є розробки, що використовувалися для створення ракетного флоту Радянського Союзу. Ці двигуни були такими потужними, що одна ракета могла перекинути 10 термоядерних боєголовок з континенту на континент. Такі двигуни були пов'язані лише з декількома заводами на території колишнього СРСР.

За версією урядових слідчих і експертів, ракетні двигуни можуть бути пов'язані з заводом з виробництва ракет в українському місті Дніпро. За часів "холодної війни" цей завод виробляв найбільш смертоносні ракети в радянському арсеналі, в тому числі ракету SS-18. Завод залишався одним з найбільших виробників ракет для Росії навіть після здобуття незалежності Україною.

Однак після відсторонення Віктора Януковича від влади в державного заводу "Південмаш" настали важкі часи, пише NYT. Це пояснюється тим, що Росія скасувала замовлення на модернізацію свого ядерного арсеналу, через що українське підприємство зазнає збитків. Експерти вважають "Південмаш" найбільш імовірним джерелом двигунів, які використовували під час запуску північнокорейських ракет у липні.

"Імовірно, що ці двигуни прибули з України - ймовірно, незаконно, - заявив Еллеман. - Велике питання полягає в тому, скільки їх у них, і чи допомагають їм зараз українці. Я дуже стурбований".

Крім того, за словами експерта, слідчі ООН встановили, що шість років тому КНДР намагалася вкрасти ракетні технології українського комплексу. Тоді двох громадян КНДР упіймали під час спроби вкрасти просунуті "ракетні системи, рідкопаливні двигуни, системи космічних апаратів і ракетного палива". На думку експертів, після цього Північна Корея, скориставшись кризою в Україні, зробила ще одну спробу вкрасти технології.

У підготовленому експертами документі наголошено, що нові ракети Пхеньяна виготовлені на такою складною технологією, що КНДР не змогла б так швидко змінити їхні складові частини самостійно. Зокрема, зазначають, що новий двигун, імовірно, вперше тестувався у вересні, що означає, що КНДР знадобилося лише 10 місяців, щоб перейти до використання нової технології.

У липні "Південмаш" відкинув повідомлення про те, що він бореться за виживання і продає технології за кордон, зокрема в Китай. Згідно з інформацією на сайті підприємства, воно не бере і не братиме участі в "передачі потенційно небезпечних технологій за межі України". Американські слідчі не вірять заявам заводу, однак підкреслюють, що немає жодних доказів того, що уряд Президента Петра Порошенка поінформований або якось контролює події на підприємстві, зазначає NYT.

Як розроблені в РФ двигуни RD-250 потрапили в КНДР, залишається загадкою, підкреслює видання. Еллеман, однак, не виключає, що вони могли бути передані Північній Кореї через російський машинобудівний холдинг "Енергомаш", який має сильні зв'язки з "Південмашем".

Нагадаємо, минулого тижня КНДР пригрозила розбомбити Гуам. У відповідь Трамп заявив, що США підготували військову відповідь Північній Кореї, якщо та реалізує погрози і поводитиметься нерозсудливо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram