ГоловнаСвіт

В американському Шарлотсвіллі після сутичок на расовому ґрунті введено режим НС

Трамп заявив, що "в Америці немає місця для такого насильства".

В американському Шарлотсвіллі після сутичок на расовому ґрунті введено режим НС
Шарлотсвилль
Фото: EPA/UPG

У кількох районах міста Шарлотсвілл (штат Вірджинія, США) введено надзвичайний стан після сутичок на расовому ґрунті.

Про це повідомляє ВВС

Згідно з повідомленням, губернатор Вірджинії, де другий день тривають акції протесту ультраправих і їхніх супротивників, закликав призвідників сутичок розійтися по домівках.

Раніше повідомляли, що одна жінка загинула і щонайменше 19 людей постраждали в результаті інциденту в місті Шарлоттсвілл. За останніми даними, автомобіль в'їхав у натовп тих, хто виступав проти мітингу ультраправих.

За даними поліції, ще 15 людей постраждали в результаті сутичок в інших частинах міста.

Також у суботу на околиці Шарлоттсвілла розбився поліцейський вертоліт, загинули дві людини. Наразі невідомо, чи пов'язана катастрофа із сутичками в місті.

"Я хочу звернутися до всіх прихильників першості білої раси і нацистів, які сьогодні прийшли в Шарлоттсвілл. Наше звернення чітке і просте: розходьтеся по домівках. Це суспільство не приймає вас. Ганьба вам. Ви вдаєте із себе патріотів, хоча насправді ви хто завгодно, але не патріоти, - сказав глава штату Террі Маколіфф на прес-конференції. - Сьогодні ви прийшли, щоб нашкодити людям, і ви це зробили. Але я хочу чітко заявити: ми сильніші за вас", - додав він.

Губернатор-демократ також повідомив, що вже двічі попросив президента США Дональда Трампа ініціювати рух для згуртовування людей. Він також подякував поліції та іншим правоохоронним органам, а також екстреним службам, які надавали допомогу постраждалим.

У повідомленні наголошується, що акція "Об'єднаємо правих" заявлялася як мітинг протесту проти планів демонтажу статуї генерала Роберта Лі в парку Звільнення (чорношкірих рабів) в центрі Шарлоттсвілла і мала початися опівдні за місцевим часом. Генерал Лі командував армією південних штатів, які зазнали поразки в Громадянській війні 1861-1865 років.

Багато з мітингувальників приїхали здалеку і несли прапори Конфедерації - об'єднання південних штатів, які захищали, в результаті безуспішно, інститут рабовласництва під час Громадянської війни 1861-1865 років. Поліція оголосила незаконним праворадикальний мітинг і зажадала від присутніх розійтися після того, як між мітингувальниками та їхніми противниками почалися сутички.

Як повідомляє The Washington Post, серед мітингувальників, які почали збиратися ще в п'ятницю ввечері, було помічено велику кількість радикалів, зокрема неонацистів, "альтернативних правих" (білих націоналістів) і активістів расистської організації Ку-клукс-клан. Вони вигукували гасла, зокрема "Єврей нас не замінить", - повідомляє The New York Times.

Відзначається, що кореспондент ВВС на місці подій Джоел Гантер бачив нацистські привітання.

Радикалів відразу зустріло майже стільки само активістів протилежних поглядів, зокрема з руху "Життя чорних мають значення", що виступає проти расистських забобонів поліції. Між ними незабаром почалися сутички, які продовжились і вранці. Застосовувалися палиці, саморобні щити, балончики з подразливими хімікатами. Поліція повідомила про двох постраждалих.

Об 11:00 губернатор штату оголосив у місті надзвичайний стан, після чого поліція зажадала від усіх присутніх розійтися. Вона також застосувала сльозогінний газ. Надзвичайний стан дає право владі штату ввести в місто додаткові сили поліції.

Шарлотсвілл - університетське місто, в якому розташовується кампус Університету Вірджинії. Більшість населення міста дотримується ліберальних поглядів, зокрема 86% місцевих виборців у листопаді минулого року голосували за Гілларі Клінтон.

У часи Громадянської війни штат Вірджинія воював на боці Півдня, але останніми роками він став помітно ліберальнішим, особливо в районах, розташованих поблизу столиці США - Вашингтона.

Президент США Дональд Трамп, який відпочиває у своєму приватному гольф-клубі в Бедмінстері (штат Нью-Джерсі), відгукнувся на події в Шарлотсвіллі через майже півтори години після того, як праві демонстранти почали розходитися. "Ми всі повинні бути єдині і засудити все, що стоїть за ненавистю. В Америці немає місця для такого насильства", - написав Трамп у "Твіттері".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram