ГоловнаСвіт

Польський міністр розлютив Росію словами про відповідальність СРСР за Другу світову війну

Члени Ради Федерації і Держдуми вибухнули гнівними коментарями.

Польський міністр розлютив Росію словами про відповідальність СРСР за Другу світову війну
Фото: EPA/UPG

Російські політики відповіли образами на заяву міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського про причетність СРСР до початку Другої світової війни.

Польський дипломат в інтерв'ю виданню wPolityce заявив, що Радянський Союз значною мірою сприяв початку Другої світової війни, а також разом з німцями вторгся у Польщу, тож він несе спільну відповідальність за початок війни.

Після цього російські політики в різних ЗМІ почали ображати і Ващиковського, і Польщу загалом.

За словами голови комітету Держдуми з міжнародних справ Леоніда Слуцького, звинувачення Ващиковського - чергова спроба переписати історію, передає "Интерфакс". Слуцький зазначив, що такі висловлювання небезпечні, оскільки "заохочують реваншистів, духовних спадкоємців нацистів". "Голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський у прагненні виправдати державне блюзнірство і осквернення пам'яті борців з фашизмом дійшов до крайньої межі політичного цинізму й історичної безграмотності", - сказав Слуцький.

Голова комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачев, нагадав, що Польща в першій половині 30-х років "представляла гітлерівську Німеччину в Лізі націй", повідомляє RT. Косачев зазначив, що "перекладати з хворої голови на здорову", намагаючись "на СРСР покласти разом з гітлерівською Німеччиною відповідальність за початок Другої світової війни", - це "аморально, безвідповідально" і "антиісторично".

Перший заступник голови комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Франц Клінцевич у фейсбуці написав, що заява Ващиковського має до історії "лише опосередкований стосунок". За його словами, в цей момент "йде подальша розкрутка маховика відверто націоналістичної, русофобської політики", яка "сьогодні вже стала візитною карткою Польщі". Клінцевич також заявив, що "заходу загалом давно пора задуматися", оскільки "потворний польський феномен" - це "визначальною мірою" прямий результат "бездумного розширення Північноатлантичного альянсу на схід", у тому числі "без урахування менталітету тамтешніх народів" .

Нагадаємо, офіційна позиція України, як і Польщі, полягає в тому, що пакт Ріббентропа-Молотова від 23 серпня 1939 року призвів до початку Другої світової війни, окупації Польщі Німеччиною та Радянським Союзом, радянської окупації Литви, Латвії та Естонії, масових репресій і 50-річного поділу Європи на два табори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram