ГоловнаСвіт

Фонд Навального розповів про картельну змову на торгах МВС на $83 млн

Раніше голова МВС РФ заявляв про необхідність "розвивати в суспільстві нетерпимість" до корупційних злочинів.

Фонд Навального розповів про картельну змову на торгах МВС на $83 млн
Фото: vesti.ru

Постачальники торгів з постачання автомобілів для поліції домовлялися між собою для того, щоб МВС Росії закуповувало машини за завищеними цінами, в змові брали участь генерали відомства.

Про це повідомляють на сайті Олексія Навального

За версією Фонду боротьби з корупцією (ФБК), в картелі брали участь п'ять компаній: "Техінком", "Техно-темп", "КАН Авто Трейд", "КАН-Автоваз", "Авто Трейд". Три останні компанії зареєстровані за однією адресою, мають спільного засновника, їх номери телефонів збігаються. Компанії належать синові екс-губернатора Амурської області Олександру Колесову. Його батько Микола Колесов також займає посаду гендиректора "дочки" "Ростех" компанії "Концерн Радіоелектронні технології".

Компанії брали участь щонайменше в дев'яти торгах МВС, конкуруючи одна з одною. Деякі випадки ФБК наводить у своєму ролику.

У листопаді минулого року МВС закупило 82 автобуси КАВЗ 4238-42. За кожен автобус міністерство заплатило 4 млн 873 тис. 250 рублів, однак такий самий автобус на сайті компанії коштує 4 млн 667 тис. рублів. Таким чином МВС оптом купило продукцію на 4,5% дорожче, ніж вона коштує в роздріб. Мінімальна переплата становила близько 17 млн рублів, вважає ФБК.

У жовтні 2016 року в аукціоні на поставку 200 машин Chevrolet Niva LC перемогла компанія "Техно-темп". У роздріб такий автомобіль можна купити за 630 тис. рублів, а МВС придбало його за 665 тис. рублів за штуку. Відомство переплатило, зазначає ФБК, понад 7 млн рублів.

У березні 2017 року аукціоні на поставку 108 автомобілів Chevrolet Niva виграла компанія "Техінком", ціна, за даними ФБК, також була завищена. Загальна переплата за ці автомобілі становила 3 млн 850 тис. рублів.

Як повідомляє ФБК, подібних прикладів багато. Всього МВС переплатило за контрактами 4 млрд 853 млн 500 тис. рублів (близько $83 млн). У фонді відзначають, що мінімальна сума, яку співробітники МВС могли отримати шляхом "відкатів", дорівнює 240 млн рублів.

Крім того, ФБК зазначає, що на такі великі партії продукції продавець зазвичай надає знижку 10%. Тоді сума вкрадених грошей збільшується до 740 млн рублів.

У фонді пояснили, що відомство приховувало в техзавданні і марку машини, і кінські сили, все це ФБК визначив за vin-номерами, які були вказані в накладних.

У документації замовлень стоїть підпис замовника - заступника начальника УОМТЗ ДТ МВС Сергія Горелика. Фонд звертає увагу на те, що в 2013 році людина з таким ім'ям фігурувала в корупційному скандалі про розкрадання в поліції на суму 3 млрд рублів. Його підозрювали в завищенні цін на контракти держзакупівель.

ФБК направив заяви з цією інформацією в ФАС і МВС, а також зажадав від голови відомства Володимира Колокольцева перевірити держзакупівлі міністерства і порушити кримінальну справу стосовно Горелика.

У березні Колокольцев заявив, що збиток від корупції минулого року становив 19 млрд рублів. Наприкінці того ж місяця голова МВС зазначив, що в Росії потрібно "розвивати в суспільстві нетерпимість" до корупційних злочинів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram