ГоловнаСвіт

Нові санкції проти КНДР можуть позбавити її третини експортної виручки

Радбез ООН може розглянути їх вже 5 серпня.

Нові санкції проти КНДР можуть позбавити її третини експортної виручки
Баллистическая ракета KN-08, показанная на параде в Пхеньяне
Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати Америки розробили проект резолюції Радбезу ООН, яка скоротить на третину експортну виручку КНДР. Зараз вона становить близько $3 млрд на рік.

Про це пише Reuters.

США мають намір домогтися заборони експорту з КНДР вугілля, заліза, залізної руди, свинцю, свинцевої руди і морепродуктів. Країнам також заборонять збільшувати нинішню кількість робітників з Північної Кореї, що працюють за кордоном. Крім того, будуть заборонені всі нові спільні проекти з Північною Кореєю і будь-які нові інвестиції у поточні спільні проекти.

"Це ті експортні галузі, гроші від яких розглядаються як критичне джерело твердої валюти, яку Північ негайно перетворює на свою неймовірно дорогу військову машину та ці просто приголомшливо дорогі балістичні ракети і програми ядерної зброї. Ці санкції не спрямовані проти народу Північної Кореї", - заявив дипломат Радбезу, з яким поспілкувалося агентство.

Проект резолюції передбачає внесення дев'яти фізичних осіб та чотирьох юридичних осіб до "чорного списку" ООН, включаючи Зовнішторгбанк КНДР.

Джерело агентства заявило, що в Радбезі є "велика впевненість" у тому, що проект резолюції підтримають Росія і Китай. Проект резолюції може бути розглянутий вже в суботу. Для його ухвалення потрібно дев'ять голосів "за" і відсутність вето з боку США, Китаю, Росії, Франції чи Великобританії.

Такі жорсткі санкції - це покарання за активізацію ракетної програми.

4 липня Пхеньян вперше провів успішне випробування міжконтинентальної балістичної ракети. Незабаром після цього Росія скористалася правом вето, перешкодивши Раді безпеки ООН ухвалити резолюцію, яка засуджує дії влади КНДР.

28 липня КНДР здійснила новий запуск. Ракета пролетіла близько тисячі кілометрів і впала в Японському морі. Незвично те, що Північна Корея запустила ракету вночі - наразі незрозуміло, що це означає. Це перша ракета, запущена з провінції Чагандо. Про існування в цьому районі активного полігону раніше не було відомо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram