ГоловнаСвіт

Американського мільйонера Мартіна Шкрелі визнали винним у шахрайстві

Він став знаменитим, коли підняв ціну на ліки для ВІЛ-хворих на 5000%.

Американського мільйонера Мартіна Шкрелі визнали винним у шахрайстві
Фото: EPA/UPG

Суд присяжних Нью-Йорка в п'ятницю, 4 серпня, визнав мільйонера Мартіна Шкрелі винним у шахрайстві з цінними паперами.

Йому інкримінують змову з метою вчинення шахрайства з цінними паперами та два пункти звинувачення в шахрайстві з цінними паперами. У решті справ бізнесмена виправдали, пише CNN.

Присяжні оголосили вердикт після п'яти днів обговорення.

Тепер американському мільярдерові може загрожувати до 20 років в'язниці. За годину після оголошення вироку Шкрелі вів пряму трансляцію зі своєї квартири, тримаючи в руці пиво, і говорив, що вирок буде "близьким до нульового". Шкрелі сказав, що навіть якщо його посадять, він, ймовірно, потрапить лише на кілька місяців до в'язниці з мінімальним рівнем безпеки, де йому дозволять "грати в баскетбол, теніс та Xbox".

Шкрелі, заарештованого в грудні 2015 року, звинувачують у тому, що він незаконно використовував активи фармацевтичної компанії Retrophin, щоб виплатити борги очолюваного ним раніше хедж-фонду MSMB Capital Management.

В обвинувальному висновку, затвердженому до початку судових слухань, йдеться, що після збитків, яких зазнав фонд у 2011 році, Шкрелі надав неправдиві дані про стан організації, щоб залучити інвестиції на три мільйони доларів. Він також попросив п'ять мільйонів для іншого фонду. Щоб заплатити інвесторам, він присвоїв 11 мільйонів Retrophin через фіктивні угоди.

Шкрелі іноді називають "найненависнішою людиною в Америці", оскільки в 2015 році його компанія Turing Pharmaceuticals купила права на випуск ліків Daraprim (використовують у боротьбі зі СНІДом) і підвищила ціни на препарат на 5000% - до $750 за таблетку.

Цей епізод не пов'язаний з пред'явленим йому обвинуваченням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram