ГоловнаСвіт

WP оприлюднила секретні стенограми телефонних розмов Трампа з іноземними лідерами

Президент США намагався переконати іноземних колег виконати його вимоги.

WP оприлюднила секретні стенограми телефонних розмов Трампа з іноземними лідерами
Фото: EPA/UPG

Американське видання The Washington Post опублікувало частини секретних стенограм телефонних розмов президента США Дональда Трампа з австралійським та мексиканським лідерами.

Відповідні документи розміщені на сайті WP.

Основними темами гострих розмов між Трампом і президентом Мексики Енріке Пенья Ньєто, а також прем'єр-міністром Австралії Малкольмом Тернбуллом були питання імміграції, фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою та біженці.

Як зазначає Tha Daily Caller, публікація цих стенограм, ймовірно, розгніває Трампа з двох причин. По-перше, тому що стенограма розмови з президентом Мексики свідчить, що Трамп вважає будівництво стіни на кордоні з Мексикою більше політичною необхідністю, ніж питанням безпеки. По-друге, Трамп і раніше заявляв про витоки інформації в своїй адміністрації, які, на його думку, спрямовані на підрив його президентства.

Tha Daily Caller зазначає, що у доповіді The Washington Post немає натяків на те, хто стоїть за витоком, проте наголошується, що стенограми, які зазвичай складаються на основі нотаток, зроблених під час телефонних розмов, зазвичай розповсюджуються між персоналом Білого дому і законодавцями.

Як випливає з матеріалу WP, Трамп в січні у телефонній розмові вимагав від Ньєто перестати перечити йому щодо фінансування будівництва стіни на кордоні між країнами. "Ми обидва повинні сказати: "Ми вирішимо це питання". Це виллється в якусь формулу, - сказав Трамп, згідно зі стенограмою. - А не те, що ви говорите: "Ми не будемо платити", а я кажу: "Ми не будемо платити".

Ньєто відкинув пропозицію Трампа, заявивши, що його "позиція була і буде залишатися дуже чіткою, і вона полягає в тому, що Мексика не може заплатити за стіну".

"Але ви не можете сказати таке пресі. Преса опублікує це, а я не можу змиритися з цим". - відповів Трамп.

Також американський лідер зазначив, що його розмова про кордон була політичним прийомом. Так, Трамп зазначив, що будівництво стіни було однією з основних тем його передвиборної кампанії протягом двох років, проте назвав цю стіну "найменш важливою темою розмови, проте політично, можливо, найважливішою".

У телефонній розмові з австралійським прем'єром Тернбуллом був налаштований ще войовничіше, зазначає Tha Daily Caller. Так, він заявив про незгоду з угодою щодо біженців, ухваленою за часів Барака Обами. Вона, зокрема, передбачає прийом біженців з центрів затримання в Папуа-Новій Гвінеї. Адміністрація Обами погодилася прийняти 1250 біженців в рамках угоди з ООН про гуманітарну допомогу. Однак Трамп заявив, що виступає проти угоди і припустив, що деякі біженці можуть стати терористами.

"Це вб'є мене. Я найкраща людина в світі, яка не хоче пускати людей в країну. А тепер я погоджуюсь прийняти 2000 осіб", - сказав Трамп, завищивши кількість біженців, яких США погодилися прийняти.

"Я ненавиджу приймати цих людей, - сказав Трамп у 24-хвилинній телефонній розмові. - Я гарантую, що вони погані. Ось чому вони зараз у в'язниці. Вони не будуть чудовими людьми, які продовжать працювати на місцевих білих людей".

Тернбулл у відповідь заявив, що "в політиці немає нічого важливішого, ніж угода - це угода". "Ви, звичайно, можете говорити, що це не ті угоди, які уклали б ви, але вам доведеться їх дотримуватися", - сказав глава австралійського уряду.

Трамп у відповідь заявив, що він стурбований тим, що один з біженців "через п'ять років може стати бостонським підривником".

Нагадаємо, напередодні Трамп назвав дефектним закон про санкції проти Росії. Водночас президент США підписав закон, хоча і побачив у ньому антиконституційні положення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram