ГоловнаСвіт

ЦВК Росії обмежить доступ до відеозаписів з президентських виборів 2018 року

Раніше будь-хто охочий протягом року після виборів міг отримати доступ до відеоархіву.

ЦВК Росії обмежить доступ до відеозаписів з президентських виборів 2018 року
Фото: yuga.ru

ЦВК Росії підготував постанову, згідно з якою обмежено доступ до зроблених на виборчих дільницях відеозаписів із президентських виборів 2018 року.

Про це повідомляють "Ведомости" і "Коммерсантъ". За словами заступника голови ЦВК РФ Миколи Булаєва, запис буде вестися на дільницях, де голосують 85% населення. Відеокамери також розмістять у територіальних виборчкомах. У полі зору камер опиняться робочі місця операторів і форми протоколів з результатами голосування на дільницях. Членам дільничних комісій заборонять пересувати обладнання із зон спостереження камер.

Однак необмежений доступ до записів матимуть лише у ЦВК і регіональні виборчкоми. Право отримати їх також одержать суди під час розгляду пов'язаних із виборами справ. Крім того, доступ до записів з конкретних дільниць ЦВК пропонують надати виборцям, спостерігачам на цій дільниці і членам виборчих комісій.

Кандидати зможуть вимагати запис з будь-якої дільниці. Для його отримання потрібно буде подати заявку в регіональний виборчком. У ній необхідно буде описати порушення.

Як нагадують "Ведомости", після минулих президентських виборів будь-хто охочий протягом року міг отримати відеоархів на вимогу будь-якого учасника виборчого процесу. Тепер ці матеріали будуть зберігати щонайбільше три місяці.

У разі позовів стосовно конкретної дільниці відеозаписи звідти будуть зберігати до набрання рішенням суду чинності, розповів Булаєв.

Вибори президента в Росії заплановано на березень 2018 року.

Нагадаємо, що в березні Держдума схвалила перенесення виборів президента РФ на день окупації Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram