ГоловнаСвіт

США підтримують прагнення Грузії вступити в НАТО, - Майк Пенс

Віце-президент США зазначив, що Грузія дотримується цілей щодо фінансування оборони.

США підтримують прагнення Грузії вступити в НАТО, - Майк Пенс
Майк Пенс
Фото: пресс-служба президента

США підтримують прагнення Грузії вступити в Північноатлантичний альянс.

Про це заявив віце-президент США Майк Пенс, перебуваючи в Грузії, де проходять спільні американо-грузинські військові навчання, в яких задіяні близько 800 грузинських, а також близько 1600 американських військових.

"Усього лише за 40 миль від місця, де ми стоїмо, російські танки розташовані на окупованій території Південної Осетії. Росія окупувала одну п'яту території Грузії. Хочу чітко відзначити - Сполучені Штати Америки рішуче засуджують окупацію грузинської землі Росією", - заявив Пенс.

"Грузія для нас - стратегічний партнер. Ми підтримуємо вашу територіальну цілісність і ваше прагнення стати членом НАТО", - сказав віце-президент США, відкриваючи зустріч із прем'єр-міністром Грузії Гіоргі Квірікашвілі.

Він також зазначив, що Грузія дотримується цілей щодо фінансування оборони: "Приємно бачити, що Грузія вже перевищує цільові витрати на оборону, визначені НАТО на рівні двох відсотків ВВП".

"Ми пишаємося дружбою і стратегічним партнерством з Грузією і її народом. Америка - перш за все не означає, що Америка - одна", - зауважив Пенс.

Нагадаємо, в серпні 2008 року Росія визнала суверенітет Абхазії і Південної Осетії - двох автономій, що входили до складу Грузії і домагалися незалежності від неї ще до розпаду СРСР.

Правовий статус Південної Осетії як самостійної республіки визнають лише п'ять держав - Росія, Венесуела, Нікарагуа, Науру і Тувалу. Євросоюз також не визнає незалежність Південної Осетії і Абхазії, заявляючи про підтримку територіальної цілісності та суверенітету Грузії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram