ГоловнаСвіт

Чеченських геїв оголосили в розшук як підозрюваних у тероризмі, - "Кавказ.Реалії"

За версією правозахисників, чеченські силовики намагаються перешкодити евакуації геїв із республіки.

Чеченських геїв оголосили в розшук як підозрюваних у тероризмі, - "Кавказ.Реалії"
Рамзан Кадыров

Поліція Чечні оголосила в розшук декількох гомосексуалістів як підозрюваних у причетності до терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ).

Про це повідомило джерело в одній із правозахисних організацій, що займається евакуацією гомосексуалістів, пише "Кавказ.Реалії"

За словами співрозмовника видання, таким чином правоохоронні органи Чечні перешкоджають евакуації геїв із республіки.

"Буквально днями як терористку в розшук оголосили молоду дівчину. Вона втекла з дому, тому що мала проблеми з рідними. Ні в яку Сирію дівчина не збиралася, вона взагалі далека від релігії", - говорить джерело.

За його словами, камери спостереження зняли її в одному з російських аеропортів. Правозахисник стверджує, що доказів того, що вона їхала за кордон не було.

Ще одне джерело в іншій правозахисній організації підтвердило виданню цю інформацію. І додало, що поліція також вимагає від родичів геїв підписати заяви про те, що їхні діти поїхали до Сирії.

"Політика чеченських правоохоронних органів така, що їм легше відразу заявити, що людину завербували, і він поїхав до Сирії. Швидше за все, це розраховано на те, щоб люди, які не бажають жити в тих умовах, нікуди не виїжджали", - сказав співрозмовник видання "Кавказ.Реалії".

Він додав, що "одним повідомленням про виїзд у Сирію справа не закінчується". Після цього "проблеми починаються у всієї родини".

Нагадаємо, вперше про масові затримання і вбивства геїв у Чечні на початку квітня повідомила "Новая газета". Виданню було відомо щонайменше про трьох жертв. Пізніше "Новая" опублікувала розслідування, в якому розповідалося про існування в Чечні секретної в'язниці для геїв. Про другу таку в'язницю дізналося "Радіо Свобода". Наприкінці травня правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала доповідь, в якій ішлося, що під час тортур над затриманими геями в цих тюрьмах був присутній спікер парламенту Чечні Магомед Даудов. Він сам назвав доповідь HRW "дешевим наклепом". Влада республіки неодноразово відкидала звинувачення в переслідуванні геїв. На початку травня на ситуацію з гомосексуалістами в Чечні звернула увагу канцлер ФРН Анґела Меркель і попросила президента Росії Володимира Путіна на зустрічі з ним у Сочі вирішити цю проблему. Пізніше стало відомо, що Путін домовився з президентом Франції Еммануелем Макроном разом "відстежувати ситуацію" з геями в Чечні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram