ГоловнаСвіт

У Литві перевірять фірми, які можуть вести справи з окупованим Кримом

"Литва твердо підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України".

У Литві перевірять фірми, які можуть вести справи з окупованим Кримом
Фото: rus.tvnet.lv

МЗС Литви звернулося в Генпрокуратуру країни з приводу повідомлень у ЗМІ про можливе порушення деякими литовськими підприємствами режиму санкцій проти Росії.

Про це йдеться в заяві відомства.

"Литва послідовно виконує свої зобов'язання згідно з Постановою Ради ЄС 692/2014 від 23 червня 2014 року з утілення обмежень, які слід застосовувати щодо імпорту товарів кримського або севастопольського походження в Євросоюз у відповідь на незаконну анексію Криму і Севастополя. На думку МЗС, фізичні та юридичні особи Литви й інших держав ЄС повинні беззастережно дотримуватися оголошених ЄС санкцій, а в разі їхнього порушення особи можуть бути притягнуті до адміністративної або кримінальної відповідальності", - заявляє МЗС Литви.

Відомство підкреслює, що питання про те, чи порушило конкретне підприємство установлені правовими актами ЄС санкції, вирішують правоохоронні органи і суди, керуючись правовими актами ЄС і Литви.

"Литва твердо підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність Україні. Ми дотримуємося жорсткої і принципової позиції щодо агресії Росії проти України і в питанні про незаконну анексію Криму", - наголошує МЗС Литви.

26 липня литовська ділова газета Verslo zinios писала, що через санкції, які застосовують до Росії, є проблеми в декількох литовських компаній, які здійснювали діяльність у Криму. Згадували одну з найбільших у Литві компаній з розвитку нерухомості Hanner, зареєстроване в Криму підприємство Pluosto linija, а також компанію BT Invest.

Санкції Євросоюзу проти Росії запровадили 2014 року після окупації Криму. Згодом ЄС увів санкції проти Росії за її причетність до дій на сході України. Обмежувальні заходи кілька разів розширювали і продовжували.

Нагадаємо, очікується, що найближчим часом Трамп підпише закон про розширення антиросійських санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram