ГоловнаСвіт

Путін підписав закон про погашення боргів кримчан в українських банках

Кредити до 5 мільйонів рублів підлягають списанню. 

Путін підписав закон про погашення боргів кримчан в українських банках
Фото: kremlin.ru

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про погашення боргів мешканців анексованого Криму перед українськими банками.

Відповідний документ опублікований на сайті президента в понеділок, передає РІА Новини.

Зокрема, цей документ наділяє позичальника правом звернутися до Фонду захисту вкладників (ФЗВ), заснованого Агентством зі страхування вкладів (АСВ), з повідомленням про відмову від взаємодії з особою, яка має право вимагати погашення заборгованості. При цьому розширюються можливості Фонду з реструктуризації заборгованості позичальника.

"Позичальник також має право звернутися з проханням про реструктуризацію боргу. Наглядова рада ФЗВ може ухвалити рішення аж до списання боргу, якщо для цього є підстави", - йдеться в повідомленні.

Для діяльності фонду АСВ має перерахувати йому 1,5 мільярда рублів.

Нагадаємо, у травні 2014 року Нацбанк заборонив банкам працювати в Криму, оскільки в умовах російської окупації банки не можуть функціонувати відповідно до закону.

До 1 січня 2015 року банки в Криму могли працювати за українськими правилами, але для цього їм треба було повідомити про бажання продовжувати роботу російський ЦБ і надати йому дані про своїх вкладників і кредиторів. Ці вимоги йдуть врозріз із чинними правилами НБУ, і їх виконання може призвести до санкцій.

"Глава" Криму Сергій Аксьонов раніше відзначав, що закон дозволить обнуляти кредити до 5 мільйонів рублів, взяті в українських банках юридичними і фізичними особами. Таким чином, усі виконавчі провадження відносно кримських позичальників, чиї кредити не перевищують цієї суми, будуть припинені, а всі арешти мають бути зняті протягом 90 днів.

Член Ради федерації Ольга Ковітіді раніше заявляла, що крім списання боргів до 5 мільйонів рублів, регіональний законопроект передбачає ще цілу низку преференцій для кримчан. Так, у разі погашення 50% боргу решта 50% списуються, а при погашенні 40% боргу списується 20%. За її словами, представники Криму очікують позиції Мінфіну.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram