ГоловнаСвіт

США планують ввести санкції проти нафтового сектору Венесуели, - Рейтер

У Білому домі побоюються, що обмеження в торгівлі можуть призвести до зростання цін на бензин для американців.

США планують ввести санкції проти нафтового сектору Венесуели, - Рейтер
Фото: wall.alphacoders.com

Адміністрація президента США Дональда Трампа розглядає введення санкцій проти нафтової галузі Венесуели через вибори в Конституційну асамблею.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на американських чиновників.

Білий дім розглядає можливість заборони на продаж Венесуелі легкої нафти, яку країна змішує зі своєю важкою сировиною і потім експортує. Про заборону на ввезення венесуельської нафти в США, за даними Рейтер, не йдеться.

Крім того, санкції можуть ввести проти декого із можновладних венесуельських чиновників.

Також обговорюють обмеження доступу державної нафтової компанії PDVSA до банківської системи в США.

За даними Рейтер, у Білому домі при цьому побоюються, що обмеження в торгівлі можуть призвести до зростання цін на бензин для американців і проблем для американської "дочки" PDVSA, компанії Citgo.

США - найбільший покупець венесуельської нафти. У перші чотири місяці 2017-го вони купували в Каракаса 780 тис. барелів нафти і нафтопродуктів на день.

Венесуела торік імпортувала 75 тис. барелів нафтопродуктів на день безпосередньо зі США, а 2017 року цей показник зріс до 87 тис. барелів.

Напередодні представник США при ООН Ніккі Хейлі назвала венесуельські вибори "ще одним кроком до диктатури" і заявила, що США не приймуть нелегітимний уряд у Каракасі. З критикою виборів також виступили Бразилія, Аргентина, Перу і Чилі.

30 липня у Венесуелі відбулися вибори в Конституційні збори - структуру, засновану з ініціативи президента Ніколаса Мадуро. Вона має право не зважати на рішення парламенту, який контролюють опозиційні президенту сили, а також змінювати конституцію. Вибори супроводжувалися масовими акціями протесту, протягом яких загинули 16 осіб. На одній з вулиць Каракаса під час сутички протестувальників з поліцією стався вибух.

На початку липня прихильники Мадуро захопили і протягом дня утримували в будівлі парламенту депутатів і журналістів, а наприкінці червня вертоліт намагався скинути на будівлю верховного суду, відомого своїми рішеннями на користь Мадуро, гранату.

З квітня на акціях протесту у Венесуелі загинули понад 100 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram