ГоловнаСвіт

Молдова назвала російських миротворців фактором заморожування придністровського конфлікту

Молдовська влада виступає за виведення російських військ.

Молдова назвала російських миротворців фактором заморожування придністровського конфлікту
Фото: EPA/UPG

Уряд Молдови вважає, що присутність  російських миротворців у Придністров'ї   сприяє заморожуванню придністровського конфлікту.

Про це йдеться в заяві уряду, поширеній з нагоди 25-річчя миротворчої місії в Придністров'ї, пише NewsMaker.

Молдовський уряд заявив, що цінує позитивний внесок миротворчої операції на Дністрі кінця липня 1992 року, але змушений констатувати, що ця операція так і не змогла забезпечити повну демілітаризацію зони безпеки.

У своїй заяві молдовський уряд, крім того, дав оцінку підписаній 1992 року Угоді про принципи мирного врегулювання придністровського конфлікту, а також миротворчій місії на Дністрі (у ній беруть участь російський, молдовський і придністровський контингенти). Уряд визнає "незаперечним" політичне значення цієї Угоди, яка поклала край збройному конфлікту. Водночас, наголошується в заяві, Молдова змушена і далі "мати справу з сепаратистським конфліктом", а "спроби змінити ситуацію щодо мирного врегулювання не дали результатів".

Основну причину "цього політичного провалу" уряд бачить у "геополітичних інтересах та історичних стереотипах Російської Федерації, яка, судячи з усього, все ще перебуває в пошуку цивілізованої моделі побудови відносин з Республікою Молдова на основі взаємної поваги і невтручання у внутрішні справи".

У зв'язку з цим, наголошується в заяві, "молдовська влада виступала і буде надалі послідовно виступати за виведення російських військ і боєприпасів, що перебувають незаконно на території Молдови". У цих умовах, вважають в уряді, "звучать абсолютно безглуздо претензії Російської Федерації бути неупередженим посередником і гарантом дотримання домовленостей, досягнутих у ході переговорів щодо врегулювання придністровського конфлікту".

Навколо урочистих заходів у Придністров'ї з нагоди 25-річчя миротворчої місії розгорівся скандал. Ще минулого тижня в молдовському МЗС повідомили, що вважають урочистості в Тирасполі і участь у них Росії за недоцільне. У четвер, 27 липня, Молдова відмовила у в'їзді до країни групі російських артистів, котрі прямували на святкування в Придністров'ї, а в п'ятницю, 28 липня, до Молдови не змогла долетіти російська офіційна  делегація на чолі з віце-прем'єром РФ Дмитром Рогозіним. Літак завернула на своєму кордоні Румунія, не дозволивши проліт через свій повітряний простір під приводом "санкційної персони на борту".  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram