ГоловнаСвіт

Американські бомбардувальники пролетіли над Південною Кореєю у відповідь на запуск ракети КНДР

Авіація США продемонструвала свою силу. 

Американські бомбардувальники пролетіли над Південною Кореєю у відповідь на запуск ракети КНДР
Фото: EPA/UPG

Два американські бомбардувальники B-1B пролетіли над Корейським півостровом невдовзі після того, як  КНДР випробувала міжконтинентальну балістичну ракету.

Нова ракета ймовірно здатна досягти континентальної частини Сполучених Штатів Америки, тому проліт бомбардувальників має стати попередженням КНДР, пише Reuters.

Бомбардувальники піднялися з бази на Гуамі й у супроводі японських і китайських винищувачів пролетіли на малій висоті над півостровом. "Якщо нам буде дано наказ, ми готові дати швидку, летальну, переможну відповідь у будь-який час і в будь-якому місці", - заявив командувач авіації США в Тихому океані генерал Терренс О'Шонессі.

Воночас США роблять і дипломатичні кроки у зв'язку з ракетними випробуваннями КНДР. Постійне представництво США в ООН у суботу зажадало скликати екстрене засідання Ради Безпеки.

Нагадаємо, Пхеньян уперше провів успішне випробування міжконтинентальної балістичної ракети 4 липня цього року. Незабаром після цього  Росія скористалася правом вето, перешкодивши Раді Безпеки ООН ухвалити резолюцію, яка засуджує дії влади КНДР.

Після цього представник США в ООН Ніккі Хейлі зажадала посилити санкції, вже запроваджені проти північнокорейського режиму, і закликала Раду Безпеки обговорити нові фінансові заходи, які не дозволять Пхеньяну використовувати виручені від експорту товарів засоби для фінансування збройових програм.

Протягом останнього місяця США та Китай вели перемови, обговорюючи зміст нової резолюції Радбезу. Згідно з пропозицією американської делегації, ООН має ввести обмеження на поставки нафти в КНДР, обмежити повітряне сполучення і судноплавство, а також запровадити персональні санкції проти високопоставлених чиновників, включаючи і лідера країни Кім Чен Ина, заморозивши належні їм активи в країнах Заходу і ввівши заборону на закордонні поїздки.

28 липня КНДР здійснила новий запуск. Ракета пролетіла близько тисячі кілометрів і впала в Японському морі. Незвично те, що Північна Корея запустила ракету вночі - наразі неясно, що це означає. Це перша ракета, запущена з провінції Чагандо. Про існування в цьому районі полігону раніше не було відомо.

Президент США Дональд Трамп назвав запуск нерозважливим і небезпечним вчинком північнокорейського режиму.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram