ГоловнаСвіт

Канада закликала владу Венесуели почати переговори з опозицією

Фріланд закликала Венесуелу звільнити всіх політв'язнів і визначитися з виборчим календарем.

Канада закликала владу Венесуели почати переговори з опозицією
Христя Фриланд
Фото: liberal.ca

Для відновлення порядку в Венесуелі влада повинна негайно розпочати переговори з опозицією.

Про це заявила голова МЗС Канади Христя Фріланд, повідомляє "Укрінформ".

"Канада переконана, що для відновлення конституційного порядку таким чином, щоб були враховані справедливі занепокоєння венесуельців, влада повинна почати переговори з опозицією", - сказала міністр.

Вона також закликала Венесуелу звільнити всіх політв'язнів і визначитися з виборчим календарем.

"Тільки поважаючи суверенітет народу Венесуела зможе захистити права своїх громадян, зберегти соціальний порядок і вирішити цю кризу", - наголосила голова зовнішньополітичного відомства Канади.

Крім того, Канада засудила плани президента Венесуели Ніколаса Мадуро створити Конституційну асамблею для внесення змін в основний закон країни.

"Канада ще раз висловлює свою серйозну стурбованість наміром президента Мадуро створити Установчі збори 30 липня цього року. Процес створення Установчих зборів суперечить конституції Венесуели й узурпує демократичні права громадян... Ми закликаємо уряд Венесуели розпустити Установчі збори і разом з опозицією зробити конкретні кроки для відновлення демократичного порядку", - зазначила голова зовнішньополітичного відомства Канади.

Вона також привітала введення США санкцій проти 13 високопоставлених чиновників Венесуели. "Особи, які підривають демократію і права людини в Венесуелі, повинні відповідати за свої дії", - зауважила Фріланд.

Минулого тижня противники Мадуро забарикадували вулиці під час організованої опозицією 24-годинної кампанії громадянської непокори. Багато підприємств зупинили свою діяльність. До страйку приєдналися чимало приватних компаній.

З квітня під час протестів у Венесуелі загинули щонайменше 108 осіб, сотні були заарештовані.

У неділю, 30 липня, у Венесуелі повинні відбутися вибори до Конституційної асамблеї - орган, створений з ініціативи Мадуро, який має право змінювати конституцію і не брати до уваги рішення парламенту, що його контролюють опозиційні президенту сили.

Як повідомляли раніше сьогодні, Держдеп наказав сім'ям співробітників посольства США в Венесуелі покинути країну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram