ГоловнаСвіт

Путін назвав "хамством" нові санкції США

Російський президент пригрозив відповіддю.

Путін назвав "хамством" нові санкції США
Фото: kremlin.ru

Президент РФ Володимир Путін, коментуючи американський законопроект про санкції щодо Росії, заявив, що "неможливо нескінченно терпіти хамство".

"Ми, як ви знаєте, поводимо себе дуже стримано, терпляче, але в якийсь момент доведеться відповідати. Неможливо нескінченно терпіти якесь хамство стосовно нашої країни", - сказав Путін на прес-конференції за підсумками російсько-фінляндських переговорів, пише Інтерфакс.

За словами російського президента, законопроект про санкції є спробою використовувати геополітичні переваги США в конкурентній боротьбі.

"Це дії з обтяжувальними обставинами і, як я сказав, з особливим цинізмом. Це очевидно спроба використовувати свої геополітичні переваги в конкурентній боротьбі з метою забезпечити свої економічні інтереси за рахунок своїх соратників у цьому випадку", - сказав Путін.

Нагадаємо, Палата представників Конгресу США 25 липня проголосувала за введення нових санкцій проти Росії. Цей законопроект підтримали 419 конгресменів, проти були троє. Документ має пройти ще кілька процедур перед набранням чинності.

Законопроект визначає підтримку уряду України у відновленні і територіальної цілісності як частину політики США. Також законопроект засуджує дестабілізаційні зусилля уряду РФ в Україні; містить відмову від визнання анексії Криму або будь-якої частини території України, захопленої з використанням військової сили. Конгрес готовий допомагати Україні в реформуванні енергетичного сектору України і зменшенні залежності від російських енергетичних ресурсів, а також у протидії реалізації проекту "Північний потік-2".

Документ також законодавчо закріплює чинні санкції проти Росії; створює механізм обов'язкового узгодження з Конгресом США можливого рішення президента США про ослаблення антиросійських санкцій; передбачає можливість введення санкцій проти державних підприємств РФ, що здійснюють операції в металургійній і гірничодобувній галузях і на залізничному транспорті; підсилює антиросійські секторальні санкції проти фінансового сектору РФ і російської енергетики; передбачає введення санкцій у зв'язку з діяльністю уряду РФ в напрямку підриву кібернетичної безпеки і т.ін. Законопроектом надається право президенту США в координації з американськими союзниками ввести санкції проти фізичних і юридичних осіб, які сприяють розвитку й обслуговуванню російських експортних нафто- і газопроводів.

Проект закону передбачає створення Фонду для протидії російському впливу і виділяє в його бюджет 250 млн доларів на 2018-2019 фінансові роки. На реалізацію ініціатив із підтримки енергетичної безпеки України передбачено виділити 30 млн доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram