ГоловнаСвіт

Дуда підписав один із трьох скандальних законів про судочинство

"Цей закон є базовим, основним і найважливішим для проведення реформ і з точки зору інтересів громадян".

Дуда підписав один із трьох скандальних законів про судочинство
Анджей Дуда
Фото: EPA

Президент Польщі Анджей Дуда підписав один із трьох законів про реформу судочинства, який спровокував протести в країні.

Про це заявив заступник голови президентської канцелярії Павло Муха, повідомляє "Польське радіо"

"Цей закон, який є базовим, основним і найважливішим для проведення реформ і з точки зору інтересів громадян, підписаний, він набуде чинності", - заявив Муха.

Напередодні голова Верховного суду Малгожата Герсдорф повідомила, що учасники протесту і суддівський корпус очікували трьох вето президента щодо законів, які повинні змінити судову систему Польщі. Вона наголосила, що потрібно бути уважними і спостерігати, як виконавча влада буде реалізовувати закон про суди загальної юрисдикції. Цей закон регламентує процедуру призначення і відкликання голів судів та їх заступників.

Нагадаємо, напередодні Дуда наклав вето на два закони - про Верховний суд і Національну раду судочинства, оскільки вони створюють прецедент надмірної влади генпрокурора (одночасно міністра юстиції Польщі) над судами і розділяють суспільство. Багато представників правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS) не приховували свого розчарування рішенням президента, наголошуючи, що тим самим від відтягує реформу судочинства, заплановану владою.

Як повідомляли раніше сьогодні, прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло заявила, що уряд Польщі продовжить домагатися затвердження судової реформи.

У Польщі вже другий тиждень тривають масові протести проти планів влади змінити судову систему країни. PiS стверджує, що зміни спрямовані на лікування судової системи від патологій. Опозиція, однак, наполягає на тому, що влада намагається підпорядкувати собі судову систему.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram